SrbijaSvijet

Šta je Vikiliks sve otkrio o Srbiji

20190413003640-282340

 

Kako je Zapad lobirao za nezavisno Kosovo, da li je država skrivala Ratka Mladića i ostala najbitnija saznanja Vikiliksa o Srbiji i Balkanu.

Snimak pucnjave američkih trupa na civile u Iraku, katastrofalni uslovi u zatvoru u Gvantanamu i mejlovi iz kabineta Hilari Klinton koji su uticali na izbore u SAD – ovo su neka od najvećih svjetskih otkrića koje je posljednjih godina objavio Vikiliks.

U Srbiji i drugim zemljama Balkana, Džulijan Asanž je sinonim i za druge otkrivene diplomatske afere – više od 800 njih.

Kako su zapadne sile tražile nezavisnost Kosova od Rusije, da li je Vlada Srbije skrivala ratnog zločinca i kako je SPC trebalo da približi Srbiju Evropi – ovo su samo neke od najbitnijih otkrića Vikiliksa o Srbiji.

 

[ads1]

 

1. Diplomatija – lobi za nezavisno Kosovo i Srbiju bliže EU

“Ono što je izvjesno jeste da Rusima ne smije biti dozvoljeno da vjeruju da će prijetnja vetom djelovati jer bi oni to iskoristili.”

Ovo je samo jedna od diplomatskih depeši o Srbiji i nezavisnosti Kosova, koju je 2010. godine objavio Vikiliks.

U pitanju je depeša američkog ambasadora u Francuskoj Krega Stejpltona, napisana 12. decembra 2006. godine, a odnosi se na detalje o tome kako su zapadne sile svim diplomatskim sredstvima pokušavale da izdejstvuju nezavisnost Kosova i za to dobiju podršku Rusije.

Savjetnik francuskog predsjednika je tada odgovorio depešom o planovima Francuske da ubijedi EU da Srbiji ponudi SSP bez obzira na neispunjenu obavezu pune saradnje sa Haškim tribunalom, dodajući da se brine zbog eksplicitne prijetnje tadašnjeg ruskog predsjednika Vladimira Putina da će uložiti veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu.

U ovoj depeši koja je označena kao “tajna”, prenosi se da je jedan diplomata rekao da Zapad treba da se pripremi da djeluje i bez Rusa, kao i da su SAD odlučile da Srbiji ponude Partnerstvo za mir kao “podršku demokratskim snagama uoči izbora” i da je “predsjednik Boris Tadić napravio dobru osnovu za evroatlantsku budućnost Srbije”.

“Merkelova je najprije odgovorila negativno navodeći Tadićev neuspjeh da to ispuni, ali Francuska i dalje smatra da bi ponuda SSP-a mogla da napravi razliku na januarskim izborima”, rekao je francuski diplomata i dodao da će Francuska onda sama predložiti SSP.

Vikiliks je šest godina kasnije probudio Srbiju i objavom tajne depeše jednog od kandidata za predsjednika SAD Hilari Klinton koju je razmijenjivala sa američkim ambasadama, a u kojima se pominju Srbija, političko stanje u njoj, kao i nezavisnost Kosova i Metohije.

Hilari je, kako je Vikiliks objavio, nakon usvajanja postignutih dogovora 2012. godine samo četiri dana kasnije poslala poruku svim važnijim diplomatama koji su “bili u slučaju Dijalog Beograda i Prištine”:

“Potrebno je mnogo angažovanja na više frontova da se ispuni ovaj prioritet. Hvala svima”, glasila je prva rečenica poruke.

2. Srpska pravoslavna crkva – zaokret nakon smrti patrijarha Pavla

Srpska pravoslavna crkva će krenuti modernijim putem poslije smrti patrijarha Pavla, objavio je Vikiliks.

Sajt je prenio i ocijenu američkih diplomata da je smrt patrijarha Pavla blagoslov za SPC da krene u 21. vijek, kao i da su kriminal i sport u zemlji Srbiji neraskidivo povezani.

U jednoj od depeša se govorilo o susretu patrijarha Irineja sa američkom ambasadorkom Meri Vorlik, tokom kojeg je bilo riječi o trenutnom stavu Srpske pravoslavne crkve, a patrijarh je izrazio želju da “ponovo uvede” Srbiju u Evropu i SAD.

Irinej je tada naglasio i važnost Kosova i zatražio razumijevanje SAD po tom pitanju, navodi se u depeši.

3. Skrivanje Karadžića i hapšenje Mladića

Hapšenje Radovana Karadžića uslijedilo je poslije jednomjesečnog praćenja mreže podrške i samo su tri čovjeka bila upoznata sa tokom operacije – tužilac Vladimir Vukčević, direktor BIA Saša Vukadinović i Miki Rakić, savjetnik predsjednika Borisa Tadića, objavljeno je svojevremeno na sajtu “Vikiliksa”.

“Bliski savjetnik potpredsjednika Vlade Ivice Dačića rekao nam je da je (Rade) Bulatović (prethodni šef BIA) šest mjeseci prije formiranja nove vlade dobio informaciju o boravištu Karadžića, ali nije ništa učinio povodom toga, prvenstveno zbog ideološke bliskosti Koštunice i Karadžića i zbog manjka međunarodnog pritiska”, pisalo je u depeši koju je objasnio sajt.

Vikiliks je objavio i da su SAD bile skeptične prema namjerama Beograda da uhapsi Ratka Mladića.

Mnoštvo depeša otkriva da su SAD i EU bile kritične, nestrpljive i podijeljene u vezi sa time koliko snažan pritisak treba izvršiti na vlasti u Beogradu.

Kada je bivši američki ambasador za ratne zločine Stiven Rap 2009. godine bio na Balkanu, druge diplomate su tražile da znaju da li su SAD izgubile riješenost da Mladić bude uhapšen.

Tajna depeša iz novembra 2009. govori da je austrijski diplomata Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, bio zabrinut da je Amerika “napustila slučaj Mladić”.

Diplomatski dokumenti se takođe bave nekim misterijama oko mjesta gdje se Mladić nalazi.

 

[ads2]

 

4.. Srpski političari: Ugalj Vojislava Koštunice i Dinkićeve žalbe na Tadića

Vikiliks je objavio i da su ljudi Vojislava Koštunice iz uprave rudnika Kolubara ilegalno prodavali ugalj i tako popunjavali lične i partijske blagajne.

U depešama koje su u ambasadi SAD pisane od 2003. do 2010. godine navode se sukobi i neslaganja između vodećih političara u zemlji, gdje se na primjer Mlađan Dinkić žali na predsjednika Srbije Borisa Tadića.

U diplomatski depešama je Tadić opisan kao “harizmatrični lider” koji je “često neodlučan i politički bojažljiv”.

U depešama se često vidjelo i kako domaći političari privatno zastupaju stavove koji odudaraju od onoga što zvanično govore.

Tako je Dragan Marković Palma navodno govorio da Srbija treba da gradi partnerstvo sa SAD, a ne Rusijom, a SNS se zalagao za podjelu Kosova.

B92