Kuće i vrt

Šta je to novo u malinarstvu

IMG-1341846425bc7d2ff1b599f1d4509b6d-V

 

U poslednjih tri decenije površine pod malina u svetu su se udvostručile.Svetska proizvodnja maline iznosi oko 870.000 tona, a Rusija je vodeći proizvođač koji pokriva 20% svetske proizvodnje. Potom slede SAD, Meksiko, Srbija i Poljska.
Prema zvaničnim podacima u Srbiji je pod malinom registrovana površina od 25. 000 hektara. Prinos na nivou zemlje u 2021. godini iznosio je, prema preliminarnim podacima RZS 110.589 tona, a od izvoza ovog voća zaradili smo 300 miliona evra.
Međutim, malo je poznato da najveći maline na globalnom nivou završi u prerađivačkoj industriji i to za proizvodnju sokova, džemova, raznih vrsta namaza, sirupa i slično. Tek oko 30 procenata čini konzumna malina, jer su kupci postali izbirljivi i traže da voće bude sveže, čvrsto i nepromenjenog ukusa što malinu čini jednom od težih vrsta voća za transport posebno u prekookenaske zemlje.

 

[ads1]

 
Nove sorte
Poslednje dve ipo godine nakon izbijanja pandemije koronavirusa, naglo je skočila potražnja za malinom, pa su naučnici na američkim poljoprivrednim institutima sproveli brojna istraživanja sa sortama, ali i načinom uzgoja ovog voća. Ali krenimo redom.
Uzgoj maline u plastenicima i zaštićenim prostorima uzeo je zamaha i u Srbiji poslednjih nekoliko godina. Na ovaj način malina je zaštićena od vremenskih neprilika kao što su kasni mrazevi ili grad, a sezona berbe se produžava do kasne jeseni. Ključni elementi ovakvog intenzivnog načina uzgoja zahteva visoko kvalitetan sadni materijal.
Američki naučnici otišli su korak i napravili četiri nove sorte malina koje su otpornije na hladnoću, imaju odličan kvalitet ploda i visoke prinose sa produženim periodom berbe.
Skye sorta je dvoredni tip maline koja daje velike prinose i dve berbe u kasno proleće i ranu jesen. U pitanju je sorta namenjena prvenstveno za industrijsku upotrebu. Kvalitet, veličina i ukus ploda je odličan, a produžen je i rok trajanja ove maline. Ne smeta joj hladnoća pa se može uzgajati u različitim klimatskim uslovima, posebno je pogodna za planinska područja.

 

Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: maline, foto: Svetlana Kovačević

Lewis ili Bonnie Lewis, je rana sorta koja se odlično slaže sa malinom tipa Skaj pa mogu zajedno da se sade. Ima rani period sazrevanja u odnosu na druge kategorije malina, plodovi su krupni, izuzetni ukusni i imaju duži rok trajanja. Poželjno je dvostrukom orezivanje kako bi se biljka podmladila i dala bolje prinose.

 

[ads2]

 
Glen Mor je još jedna sorta prilagođena težim uslovima, pre svega kada je u pitanju klima. Odlično podnosi hladnoću, vitka je i fleksibilna, pa jak vetar ne može da je ošteti. Ovo je prva sorta malina koja je bez dodavanja genetskih i GMO markera otporna na trulež korena. Ima odličan kvalitet ploda, uključujući veličinu, boju, oblik i produženi rok svežine.
Glen Carron je četvrta sorta maline koja je, sudeći po proceni konzumenata, na samom vrhu po ukusu i slatkoći ploda. Takođe, dobro podnosi hladniju klimu, a dozreva početkom leta i ima izuzetno dobar prinos po stabljici ovog voća.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.