Zanimljivosti

Spremite se za borbu protiv insekata

Komarac

 

Većina od vas se sa strahom i gađenjem odnosi prema insektima ljeti. Na tržištu postoji velik broj hemijskih sredstava, koji u obliku sprejeva, krema i losiona, mogu puno pomoći u borbi protiv tih neprijatnih, dosadnih i opasnih stvorenja.

 

[ads1]
Otežano disanje
Ako ste primili ubod, bilo komarca, pčele ili mrava, dobro je oprati mjesto uboda vodom i sapunom, kako bi se odstranile bakterije i bilo kakvi tragovi otrova. Bilo koja krema za olakšanje bola može biti od pomoći. Lijekovi poput ibuprofena ili aspirina su korisni ako je bol stvarno jak. Jedna tableta nekog antihistaminika može ublažiti svrab.

Mravi – Ljeti, ležeći negdje na zemlji, travi, u šumarku, na plažama, vrlo lako se dođe u kontakt s mravima. Oni grizu i bodu. Posebno su neugodni mali crveni. Naravno, treba se odmah obratiti ljekaru ako osjetite prve simptome alergične reakcije: urtike na koži, otežano disanje, oticanje u ždrijelu.

Pčele, ose – Nabasati na roj pčela ili osa ili bosom nogom nagaziti na njihovo gnijezdo, može biti vrlo neprijatno iskustvo. Budući da vole našu hranu, dobar je trik staviti na jedan tanjir otpatke od hrane i u čašu nekog slatkog pića i sve to staviti na jedno mjesto podalje od stola.

 

Otok i bol
Ako se na mjestu uboda pojavila značajna oteklina i bol savjetuje se da kontaktirate ljekara. Ako se na koži pojave urtike ili disanje ili gutanje postane otežano, sve simptomi opasnog alergijskog napada, pozovite hitnu pomoć.

Ako ubodeni nije alergičan i ako još nisu nastupili znakovi šoka, izvadite žaoku iz tijela što prije.

 

Prilično rijetke
Iako su posljedice napada i uboda insekata prilično rijetko ozbiljne i opasne, ipak i ovog ljeta oni zahtijevaju puni respekt.

Sa stajališta prve pomoći neobično su važni ubodi pčela, osa, stršljena, bumbara, obada…

Najbolji metod protiv uboda insekata je izbjegavanje dodira s njima.

 

[ads2]

 

Alergijske reakcije
Komarci su insekti broj jedan za prijenos bolesti u svijetu. Inače, i oni mogu svojim ubodom unijeti u tijelo tvari koje uzrokuju alergijske reakcije. Nakon uboda komarca, pojavljuju se na mjestu uboda crvenilo i svrab.

Kod najtežih oblika uboda komaraca, ako se razviju znakovi šoka, a ljekarska pomoć nije brza, mogu nastati grčevi, pa čak i smrt. To isto važi i za pčele, ose i stršljene. U slučaju povišene temperature, početka kočenja vrata, povraćanja i dezorijentacije, ljekar će posumnjati na virusnu upalu mozga (encefalitis).

U liječenju blažih oblika uboda mogu se primijeniti oblozi 2 posto otopine borne kiseline te kortikosteroidne masti.

 

Izvor: avaz

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.