Zanimljivosti

Sportski kabriolet Lada Krim

Lada KrimLada KrimLada KrimLada Krim
Šljašteći novi kabriolet sa provokativnim nazivom Krim podseća na Porsche Boxster i Lotus, a košta samo 11.000 dolara. Napravljen je od Lade, ali to se uopšte ne vidi.

Dizajn je odvažan: kratak, šljašteći narandžasto-crni kabriolet sportskog tipa sa motorom u zadnjem delu. Provokativan izgled čini da prototip novog sportskog automobila nimalo ne podseća na model Lada Kalina, od kojeg je preuzeo 70 odsto delova.

Nikad ne biste pogodili da se novi sportski automobil sa ponosnim imenom Krim toliko intenzivno oslanja na više nego običan model Lada Kalina. Ekstravagantni dizajn, naime, Rusi nikako ne dovode u vezu sa imenom svog domaćeg brenda.

[ads1]
Osim toga, konstruktori novog automobila tvrde da je njihov prototip suštinski nezavisan od proizvodne linije Lada i da bi, ako bude potrebno, isti automobil mogao da bude sklopljen na osnovu bilo koje platforme koja bi odgovarala njihovim potrebama.

Kabriolet ruske proizvodnje biće predstavljen u tri verzije: luksuzna, srednja i ekonomska. Za razliku od nekih sličnih stranih modela, kategorije cena prevazilaze samo razlike u dizajnu i podrazumevaju i funkcionalne razlike. Na primer, luksuzni model je teži i ima moćniji motor.

Međutim, obećanje da ćete dobiti „moćniji motor” ne treba da uzmete zdravo za gotovo. Medijski izveštaji ukazuju da novi motor od 1600 kubika ima samo 106 konjskih snaga. Mala težina automobila (manje od 900 kilograma) nadoknađuje nedostatak snage, ali ovom sportskom automobilu je ipak potrebno 8,5 sekundi da postigne 100 kilometara na čas.

[ads2]

Trenutno inženjeri rade na proceni potražnje za njihovim sportskim automobilom kako bi mogli da prilagode cene i dizajn potencijalnim kupcima. Međutim, mediji već procenjuju da će novi automobil da košta oko 11 hiljada dolara. Ako je ova preliminarna procena iole realna, potražnja za jeftinim sportskim kabrioletom domaće proizvodnje mogla bi vrtoglavo da skoči kada automobil u naredne dve godine stigne na proizvodnu traku. Konstruktori već u ovoj fazi beleže veliko interesovanje javnosti za njihov proizvod.
Ruska reč-netauto.rs