Aktuelnosti RS

Sporna gradnja zgrade IDDEEA BiH u Banjaluci: Mektić osumnjičen zbog diskusije

vivktkqturbxy84zdk1ogqxmdjlzgjjodexmjnmowfiytkxzmfmmmixmc5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Ministar bezbednosti Dragan Mektić saslušan je u Tužilaštvu BiH u vezi sa gradnjom zgrade Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka (IDDEEA) BiH.

Mektić za „EuroBlic“ kaže da mu tužilac stavlja ne teret da je diskusijama na sednici Saveta ministara BiH „uticao na direktora Agencije da poništi tender za gradnju objekta u Banjaluci“.

Mektić objašnjava da je stari menadžmen IDDEEA, na čijem je čelu bio Siniša Macan, svojevremeno raspisao tender za objekat u kome bi bilo sedište ove agencije.

– Kvadratura je bila oko 30.000 metara kvadratnih. Savet ministara BiH je zatržio da se dostavi informacija u vezi sa ovom javnom nabavkom, koju je dostavio novi ditrektor IDDEEA Edin Nesimi. Na sednici sam ga pitao da li je zaista potrebna tolika kvadratura. Odgovor je bio negativan i da je dovoljno 3.000 kvadrata. Na kraju je Savet ministara glasao za zaključak da se tender poništi. Sve što sam rekao, rekao bih ponovo – poručuje Mektić. Kaže da ne zna ko je protiv njega podneo prijavu, ali sumja da su sve zakuvali „oni koji su planirali da se ugrade u posao od 15 milona KM“.

– To je neverovatno. Tužilaštvo BiH je revnosno samo kada su u pitanju gluposti – kaže Mektić.

Do zaključenja „EuroBlica“ iz Tužilaštva BiH nismo odobili odgovor na pitanja za šta konktretno terete Mektića. Iz IDDEEA nam nije odgovoreno da li su oni prijavili ministra i gde je stala nabavka zgrade.

Petogodišnja sapunica

Priča o novoj zgradi IDDEEA traje još od 2011. kada je Savet ministara BiH odobrio projekat vredan oko 27 miliona maraka, na lokaciji kasarne u Trapistima. Tender je raspisan sredinom prošle godine, ali je vrlo brzo IDDEEA odlučila da ga poništi, što joj nije pošlo za rukom jer se na tu odluku žalio jedan od učesnika tendera. Za najpovoljnijeg ponuđača u iznosu od 15,1 milion KM izabran je konzorcijum na čelu sa “Integral inžinjeringom” iz Laktaša. Međutim, žalila su se druga dva učesnika na tenderu, zbog čega je tender poništen, a nesuđeni pobednici od BiH traže 1,4 miliona KM odštete.

blic.rs