NA predlog Dragana Čovića, predsednika HDZ BiH, lideri stranaka koje čine vlast na nivou države složili su se u četvrtak u Sarajevu da se pokrene inicijativa za spajanje opštih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Cilj ove inicijative je, kako su poručili, da se u BiH održavaju izbori svake četiri godine, a ne svake dve godine kao sada i, naravno, da dođe do uštede novca. Prema procenama iz vladajuće koalicije uštedelo bi se oko 20 miliona maraka.

Ali, i pre nego što se krene u realizaciju izmena Izbornog zakona BiH, prepreka je mnogo, među njima i slučaj “Sejdić i Finci”, kao i uključivanje predstavnika manjina u trci za Predsedništvo BiH. Tu je i sistem glasanja u Mostaru, gde Bošnjaci i Hrvati već deset godina ne mogu da se slože oko načina izbora u gradu na Neretvi i jednake zastupljenosti predstavnika ova dva naroda u gradskoj skupštini.

Osim toga, Bošnjaci uporno traže da se u BiH glasa po principu jedan čovek jedan glas i da se na taj način preglasavaju druga dva naroda. To su zahtevi od kojih njihovi predstavnici nikada nisu odustali u pregovorima oko izmena Izbornog zakona BiH. Srbi i Hrvati traže da, kao i dosada, ostane zaštita njihovih interesa, kako bi imali jednak broj predstavnika u državnim institucijama BiH i kako bi se sprečio svaki oblik preglasavanja.

Hrvati opet imaju problem sa izborom hrvatskog člana Predsedništva BiH, jer se dešavalo da bošnjačke stranke kandiduju Hrvata, poput Željka Komšića, i da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabaran glasovima Bošnjaka.

Ostaje i problem održavanja lokalnih i opštih izbora istog dana. Građani bi, ako se to dogodi, na dan izbora popunjavali šest listića.

– Ideja je da ako bude moguće, već za dve godine kad budu opšti izbori u BiH, održimo i lokalne i tako uđemo u novo doba izbornog procesa – kaže za “Novosti” Branislav Borenović, predsednik PDP. – Inicijativa je podržana, a već u narednom periodu stručni timovi vladajuće koalicije započeće pripremu okvirnog dokumenta, kojim bi se išlo u izmene Izbornog zakona BiH, što bi omogućilo spajanje lokalnih i opštih izbora.

Staša Košarac, član GO SNSD i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PBiH, kaže za “Novosti” da nije realno da se ova inicijativa realizuje do 2018. godine.

– SNSD kao najjača partija u Republici Srpskoj razgovaraće o opciji spajanja izbora u BiH, ali nikakvu odluku nećemo donositi preko noći – ističe Košarac.

On dodaje da su izbori mogli biti spojeni već ove godine, ali da ta ideja nije prošla.

– Mislim da gubitnici na lokalnim izborima sada žele na sve načine da proguraju priču o spajanju izbora. SNSD kao pobednik lokalnih izbora neće ulaziti olako u bilo kakvu priču o spajanju. Želimo da vidimo predloge izmena Izbornog zakona BiH i na koji način bi se povezali izbori u BiH – kaže Košarac.

NEMA RETROAKTIVNOG SPAJANjA

– Može se uređivati spajanje lokalnih i opštih izbora tamo negde 2020. ili 2022. godine, jer su svi izabrani odbornici, načelnici i gradonačelnici prema postojećem Izbornom zakonu dobili mandat na četiri godine. Retroaktivno se nikome ne može uskratiti stečeno pravo, jer bi u suprotnom bili izazvani ustavni i sudski sporovi – rekao je novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.