Zanimljivosti

SLONOVO UVO, AMFORA, ROG… Nisu sve paprike dobre za zimnicu, a od ove vrste se pravi najbolji AJVAR

Slonovo uvo, rog, vezanka, neke su od vrsta paprika koje su preplavile tezge na pijacama, svaka je pogodna za različiti gurmanluk, što ni mnoge iskusne domaćice ne znaju.
U ovo vreme može da se nađe veliki izbor sorti, jer su aktuelne i one koje rano sazrevaju pa sve do najkasnijih uzgoja.

Nije rano da se misli na zimnicu, jer su u ponudi već i paprike koje su odlične za kišeljenje ili za pravljenje ajvara i pinđura. Osim toga, nude se i one pogodne za termičku preradu, kao što je pečenje, prženje i pohovanje. Na pijaci ne manjka ni paprika koje se koriste za salate, ali ni onih čija je namena da se pretvore u začin.

Jedina vrsta paprike na koju se još uvek čeka da stigne na tezge je feferona, ali je i postojeći izbor ljutih paprika bogat.

Ovo povrće je, inače, cenjeno zbog veoma visokog sadržaja vitamina C, kog ima čak i do pet puta više nego u limunu ili narandži. Sadrže i značajne količine vitamina B kompleksa, ali i kalijum, gvožđe i bakar. Koriste se tokom cele godine, a kod nas su sastavni deo tradicionalne domaće kuhinje.

Bilo da volite pečenu, pohovanu, prženu, svežu ili začinsku, „Blic“ je istražio koju sortu paprike da odaberete, prema nameni, ali i koje su trenutno njene cene na pijaci.

Blic.rs

img_0286.jpg