Aktuelnosti Višegrad

SLAVA DREVNOG MANASTIRA U DOBRUNU (Velikogospojinske svečanosti)

-Svečanu liturgiju, povodom krsne slave manastira “Uspenija Presvete Bogorodice” u Dobrunu, predvodio je protonamjesnik I starješina Sabornog hrama u Sarajevu Vladimir Stupar uz sasluženje sveštenstva I monaštva SPC (protojereji: Milosav Vidaković,Milutin Andrić, Žarko Barac, Aleksandar Topalović,
prof. Aleksandar Novaković I đakon Vasilije Pajević, monasi: Gavarilo , Mihailo I iguman manastira- Kalistrat)

Stupar je u besedi o velikom prazniku, između ostalog govorio o ljubavi majke Božije prema hrišćanskom a I drugim narodima na zemaljskoj kugli, te ukazao na jačinu njene molitve pred Bogom.
Nakon liturgije, obavljen je obred LITIJA- ophoda oko hrama I osveštanje slavskog kolača I žita. Domaćini hramovne slave su Goran I Mirjana Gavrančić iz Beograda, koji su pripremili bogatu trpezu za sav prisutni narod.

Protojerej i profesor na bogoslovskom fakultetu “Svetog Save” u Libretvilu kod Čikaga, Aleksandar Novaković, prisustvovao je danas proslavi Velike Gospojine u dobrunskom manastiru.
On kaže da je srećan što mu se pružila prilika da nakon 20 godina ponovo dođe u ovu svetinju I među svoj narod , gdje je kao dječak često dolazio sa roditeljima iz rodnog Rudog.
Govoreći o svojim osećanjima prema rodnoj grudi I borbi srpskog naroda u rasejanje za očuvanjem pravoslavlja, Novaković se poslužio riječima poznatog književnka Matije Bećkovića, koji je za Srbe u rasejanju jednom prilikom izjavio: Oni koji su otišli najdalje, najbliže su ostali!”.

Slavi hrama je prisustvovao I protojerej Milosav Vidaković, koji je bio poslednji paroh u Dobrunu, nakon ponovnog vraćanja crkve u manastir 1994 godine.
Pod blagoslovom mitropolita Nikolaja Mrđe, oko manastira je izgrađen novi manastirski konak, gostoprimnica za narod, Karađorđev konak u kojem se čuvaju muzejski eksponati I Bibliteka.

U okviru proslave 200 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka na uzvišenju iznad manastira postavljen je I spomenik voždu Karađorđu, koji je osveštao patrijarh Pavle. Manastir u Dobrunu, godišnje posjeti na hiljade turista, od kojih večina dolazi turističkim vozom iz Mokre Gore.
Velikogospojinske svečanosti nastavljene su tradicionalno narodnim veseljem u manastirskoj porti.

img_0305.jpg

M.Andric – visegradske vesti