Zanimljivosti

Škoda Vision E premijerno na IAA

Skoda-Vision-E-101

Marka Škoda na Međunarodnom salonu automobila IAA (12. – 24. septembra) predstavlja Vision E, svoje prvo konceptno vozilo s potpuno električnim pogonom i mogućnošću automatizovane vožnje nivoa 3.

Dizajn je iznova unapređen nakon svetske premijere u Šangaju. Konceptno vozilo ide korak dalje u pravcu digitalne budućnosti i preuzima ulogu predvodnika u pogledu povezivosti. Najupadljiviji detalji dizajna su izostanak B stuba i vrata koja se otvaraju u suprotnim smerovima. Tipične karakteristike za marku Škoda obilje prostora, savremeni sistemi podrške i brojna ‘Simply Clever’ rešenja.

Dizajn konceptnog vozila Vision E zrači samostalnim karakteristikama novih stilskih elemenata marke Škoda za električna vozila. Upadljiva su vrata koja se otvaraju u suprotnim smerovima i sedišta s mogućnošću okretanja. Spoljna ogledala u potpunosti su izostala – sada se događanja oko vozila prenose kamerama na monitore. U vozilu Vision E namerno je izostavljen B stub kako bi se prostor činio prostranijim. U poređenju s vozilom sa svetske premijere u Šangaju unapređen je prednji deo, koji je sada još markantniji.

Konceptnim vozilom Vision E marka Škoda čini veliki iskorak u pravcu digitalne budućnosti. Prvo konceptno vozilo s potpuno električnim pogonom i mogućnošću automatizovane vožnje u istoriji kompanije odlikuje se sasvim novim nivoom povezivosti. Uz ektran u kokpitu i centralni ekran osetljiv na dodir, preko kojeg vozač i suvozač mogu da očitavaju i rukuju svim važnim funkcijama i uslugama aplikacije Škoda Connect, svakom putniku takođe je na raspolaganju poseban monitor.

S unutrašnje strane svih vrata integrisana je indukcijska ploča Phonebox koja induktivno puni smartphone. Ona istovremeno služi kao interfejs pomoću kojeg putnici na ekranu osetljivom na dodir mogu da podese svoje podatke i informacije iz mobilnog uređaja.

Budućnost se krije i u brojnim drugim detaljima. Infotainment sistemima može na primer da se upravljati gestovima ili govorom. Kamere neprestano prate vozača i kontrolišu njegovo stanje i stepen pažnje preko funkcije Eye Tracking. Sistem Driver Alert upozorava ako prepozna naznake umora kod vozača. Funkcijom kontrole otkucaja srca Heart Rate Monitor u vozilu Vision E uvek se uz vozača nalazi i digitalni lekark: on kontroliše otkucaje srca i samostalno koči vozilo ako kod vozača uoči zdravstvene tegobe. Putnici su, kao i u brojnim drugim serijskim modelima marke Škoda, i u modelu Vision E “uvek povezani” zahvaljujući Wi-Fi hotspotu i LTE modulu.

Vision E ima markantan nastup zahvaljujući dužini od 4.668 milimetara, širini od 1.924 milimetra i visini od 1.591 milimetra. Zahvaljujući dugom međuosovinskom rastojanju od 2.851 milimetra i kratkim prednjim i zadnjim prepustima inđenjeri su – kao i inače u marki Škoda – stvorili izuzetno prostranu i udobnu unutrašnjost. Izostanak središnjeg tunela koji zavisi od koncepta garantuje prostrane prednje i zadnje dimenzije prostora tipične za marku Škoda.

Elektromotori sistemske snage od 225 kW (306 KS) pogone sva četiri točka ovog vozila. Radijus od čak 500 kilometara i najveća brzina od 180 km/h zaista su impresivni. Vision E omogućuje automatizovanu vožnju na nivou 3. Sistem Autopilot omogućuje samostalno ubrzavanje, upravljanje, kočenje pa čak i manevre izbegavanja. Funkcija Car Park Autopilot pronalazi slobodna mesta za parkiranje i automatski usmerava vozilo do njih. Model Vision E puni se induktivno.

netauto.rs