Rogatica

Sjećanje na oslobodioce Rogatice

IMG_8917

Pod vođstvom legendarnog Janka Vukotića, srpski i crnogorski vojnici su 27. septembra 1914. godine oslobodili rogatički kraj. Borba za slobodu odnijela je preko 300 života na području rogatičkog sreza te godine. Vojnicima koji su živote položili daleko od zavičaja podignuta je spomen-kosturnica 1931. godine. Među narodom veliki ugled uživao je i kralj Petar I Karađorđević, poznat kao Oslobodilac, kojem je 1925. godine podignut spomenik u selu Sjeversko.

Danas su srpskim i crnogorskim vojnicima i kralju Petru I Oslobodiocu služeni parastosi, a načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić sa saradnicima je položio vijence.

[ads1]

Prema riječima načelnika Jagodića, cilj je da se ovim aktivnostima u okviru obilježavanja Dana opštine Rogatica podsjetimo žrtava koje su Rogatici donijele slobodu i tako zadužile buduće naraštaje da je sačuvaju.

[ads2]

Sutra, na Dan opštine, pored svečane sjednice Skupštine opštine Rogatica, u spomen-kapeli biće služen parastos borcima koji su stradali između 1992. i 1995. godine.

rogatica.ba