Zanimljivosti

Sitgao je novi Google Chrome, provjerite što donosi

20170609143704_429957

Google Chrome je i dalje apsolutno najpopularniji web preglednik na svijetu, stoga je sasvim logično da se konstantno radi na poboljšanjima, sigurnosti i novim opcijama.

Tako je Google objavio da je nova verzija (trenutačno još uvijek s oznakom beta) 59.0.3071.86 Google Chrome web preglednika spremna za preuzimanje i instalaciju.

Svi korisnici Androida, Chrome OS-a, Linuxa, Windowsa i macOS-a mogu na svoja računara instalirati novi Chrome, koji kao jednu od najvažnijih vijesti ističe ispravljanje i implementaciju sigurnosnih zakrpi za 30 sigurnosnih propusta koji su otkriveni u posljednjoj stabilnoj verziji.

Upravo ovo je, ako koristite Google Chrome, vjerovatno najvažniji razlog da napravite nadogradnju, jer kako su u posljednje vrijeme web preglednici praktički jedna od najčešćih meta hakerskih napada, onda u ovom segmentu treba analogno tome posvetiti najveću pažnju sigurnosti.

Google tu konstantno surađuje sa sigurnosnim stručnjacima koji su otkrili većinu od spomenutih “rupa” za čije je otkrivanje Google ukupno isplatio 23.500 američkih dolara nagrada…

Što se tiče ostalih noviteta, Google je u Chrome implementirao Image Capture API, funkciju koja će korisnicima omogućiti da svim parametrima kamere upravljaju izravno iz web preglednika.

Svakako zanimljiva novost, koja će ljubiteljima fotografije ponuditi sasvim novo iskustvo ako je Google Chrome njihov prvi izbor.

Razvojni programeri će pak najviše pažnje posvetiti Headless Chrome dodatku, čija je osnovna namjena pozivanje i korištenje Chromea direktno iz naredbenog retka, bez grafičkog sučelja, barem u onom dijelu testiranja mogućnosti koji se ne moraju nužno pozivati kroz grafičko sučelje samog preglednika.

Material Design kojega je Google uveo kao standard implementiran je na stranicu s Google Chrome postavkama, a korisnici Chromea na macOS-u će sigurno pozdraviti prikaz obavijesti iz Chromea u sklopu i centra za obavijesti samog operativnog sistema na Appleovim računarima.

Možda će najzadovoljniji biti oni koji Chrome “vrte” na Androidu, jer se navodi da bi oni mogli dobiti ubrzanje u radu od čak 20%, što nikako nije zanemarivo…

nezavisne.com