Tehnologija

Sedam savjeta koji će vas riješiti problema sa lošim Wi-Fi signalom

20210906101619_679535

 

Veliki dio svakodnevnih stavri danas obavljamo zahvaljujući internetu.

Zato loš ili slab Wi-Fi signal može da bude izvor nervoze i frustracija, ali postoji nekoliko stvari koje možete sami da uradite kod kuće, da biste taj problem riješili.

Provjerite brzinu

Prije nego što pokušate bilo šta drugo, provjerite brzinu vašeg internet signala da biste ustanovili da li vam vaš provajder isporučuje onaj protok koju mu plaćate.

Uključite ethernet kabl u modem i laptop ili PC i pokrenite test. Ako brzina nije onakva kakva bi trebalo da bude, najbolje bi bilo da se prvo javite svom provajderu da biste ustanovili o čemu je riječ, savetuje Brightside.

 

[ads1]

 

 

Pomjerite ruter

Mjesto na kome se nalazi ruter izuzetno je važno i utiče na brzinu. Ruter bi trebalo da stoji na nekom centralom mjestu u kući ili stanu kako bi ga zidovi ili drugi uređaji što je manje moguće ometali. Ako se ruter nalazi na doboroj poziciji i ima dovoljno slobodnog prostora oko sebe, brzina će sasvim sigurno biti bolja.

Popravite antene

Antene rutera ispravite u vertikalni položaj. Tako će signal biti emitovan horizontalno kroz prostor stana. Ako su antene u horizontalnom položaju, signal će biti emitovan vertikalno.

Sam položaj antena treba da zavisi od vašeg stana. Na primjer, ako želite da u kući imate pokrivenost signalom i na donjem i na gornjem spratu, antene bi trebalo da budu postavljene pod uglom od 30 stepeni.

Zaštitite svoj Wi-Fi

Ako je vaša Wi-Fi lozinka slaba ili je uopšte niste postavili, vaš internet će moći da koristi bilo ko. Zato se preporučuje da postavite nasumično izabranu snažnu lozinku koju će drugi teško moći da pogode i da se tako biste se zaštitili od neželjenih korisnika.

Otkačite uređaje koje ne koristite

Ako u stanu imate nekoliko telefona ili računara istovremeno povezanih na Wi-Fi, a pritom ih ne koristite sve istovremeno, diskonektujete sa mreže one koje ne koristite. Smanjenjem broja uređaja koji koriste Wi-Fi mrežu, smanjiće se i opterećenje mreže.

 

[ads2]

 

Ažurirajte ruter

Ažuriranje rutera bi trebalo da obavljate redovno, pošto se sa svakim novim apdejtom poboljšavaju performanse, i instaliraju važna bezbjednosna ažuriranja.

Novi ruter ili pojačivač signala

Ako vam ništa od prethodnih savjeta ne pomogne, posljednja opcija je kupovina novog rutera. Rješenje može biti i pojačivač signala, koji u nekim slučajevima takođe može da popravi situaciju.

 

(Telegraf.rs)