RegionSrbijaSvijet

SB UN o Kosmetu – oprečni stavovi “najmoćnijih”

20181218073117_513790

 

Ambasadori pet stalnih članica SB UN iznijeli su različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbjednosne snage u oružane snage.

Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocijenila da je riječ o bezakonju.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da odluka Skupštine Kosova o transformaciji KBS u oružane snage predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i ocijenio da je riječ o bezakonju.

On je naveo da se problemi na Kosovu kumuliraju, da je situacija u regionu nestabilna i da je “postala eksplozivna” zbog ponašanja Prištine.

“Odluka o transformaciji KBS je ogromno kršenje Rezolucije 1244 koja na Kosovu dozvoljava prisustvo jedino multinacionalnog kontigenta pod međunarodnom kontrolom”, naveo je Nebenzja.

Dodao je i da je Kfor vrlo selektivan u primjeni svojih ovlašćenja.

Nebenzja je ocijenio i da napori EU da se dođe do dogovora Beograda i Prištine ne daju nikakve rezultate.

“Veoma smo razočarani ponašanjem EU, ona se postavlja kao neutralni medijator, a zanemaruje formiranje vojske Kosova. Ta vojska je direktna prijetnja kosovskim Srbima”, kazao je ruski ambasador.

Ocijenio je da bi odluka Prištine da formira vojsku mogla da vrati Balkan u vreme krvoprolića, ali je dodao da se Moskva nada da će EU iskoristiti svoje mogućnosti da spriječi pogoršanje situacije.

 

[ads1]

 

Ambasadorka Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da ne postoji pravna prepreka za transformaciju KBS u vojsku Kosova, ali da to treba da bude učinjeno u saradnji sa Kforom.

Ona je navela da je poslije usvajanja Rezolucije 1244 Kosovo postalo nezavisna, suverena država, i dodala da ta rezolucija SB UN ne sadrži odredbu koja zabranjuje stvaranje oružanih snaga Kosova.

Pirs se složila s Nebenzjom da na Balkanu postoji opasnost od obnavljanja neprijateljstava, ali je rekla da uzrok tome nije odluka Prištine o transformaciji KBS u vojsku, već da tome doprinose “oni van Kosova”.

Pozvala je obe strane da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.

Predstavnik SAD u UN je rekao da Vašington podržava postepenu, transparentnu transformaciju KBS u multietničku vojsku po standardima NATO.

On je ocijenio da je odluka Prištine da formira oružane snage potpuno u skladu s Rezolucijom 1244, jer ne krši nijednu njenu odredbu.

Naveo je da Kosovo ima pravo na vojsku kao nezavisna država i da se bezbjednost Kosova najbolje obezbjeđuje saradnjom sa Srbijom.

“Pozivamo obe strane da se vrate dijalogu, u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma”, naveo je predstavnik SAD.

On je kazao da su “obostrana priznanja” Srbije i Kosova budućnost i dodao da će “od priznanja sve strane imati koristi”.

Predstavnik Francuske je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i naveo da je nekoliko jednostranih odluka ugrozilo dijalog Beograda i Prištine.

“Žalimo zbog nekoliko incidenata i unilateralnih odluka koje su ugrozile dijalog, naročito zbog odluke o carini od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. Pozivamo Kosovo da ukine carine i pozivamo obe strane da urade sve što je moguće da prevaziđu razlike i izbjegnu rizik eskalacije situacije”, rekao je predstavnik Francuske.

On je kazao da Pariz poštuje suverenitet Kosova i da Kosovo ima pravo da odluči o svojoj vojsci, ali da usvajanje zakona o transformaciji KBS u vojsku “ne dolazi u dobro vrijeme”.

Postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma mora da ostane apsolutni priotritet. Pozivamo lidere obe zemlje da što prije nastave dijalog i da se uzdrže od svakog poteza koji bi ugrozio proces normalizacije odnosa”, dodao je.

 

[ads2]

 

Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu rekao je da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da podržava napore Srbije da pronađe političko rješenje za kosovsko pitanje.

On je kazao da Kina smatra da je postizanje sporazuma putem dijaloga najbolje rješenje za Kosovo.

Pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od svakog poteza koji bi mogao da dovede do eskalacije situacije.

Beta