Kuće i vrt

Savjeti za toplije domaćinstvo

kuca

 

Računi za energiju sve su veći, dok temperatura iz dana u dan pada. Štednja svakoga primorava da pronalazi alternativne načine da se izbori sa hladnoćom, a sreća je što zaista postoje načini na koje možete vaš dom učiniti toplijim.

Da bi mnogima pomogli u ovim hladnim danima da zadrže toplinu u svojim domovima stručnjaci su za Utiliti Bider otkrili savjete kako duže vrijeme zadržati prihvatljivu temperaturu u stanovima i kućama, čak i kada se grijanje isključi.

 

[ads1]

 

Dnevna svjetlost

Tokom zimskih mjeseci desi se da bude više sunčanih dana, pa je to, kako napominju stručnjaci, važno maksimalno iskoristiti. Zavjese i roletne bi trebalo da budu potpuno otvorene tako da svjetlost koju Sunce reflektuje može pomoći da se različite prostorije u kući zagriju.

Naravno, kada Sunce zađe treba regularno zatvoriti roletne kako bi se toplota zadržala.

Prema jednom istraživanju, čak 18 odsto toplote gubi se kroz otvaranje prozora. Takođe, zavjese mogu smanjiti gubitak toplote do čak 41 odsto u jednom zastakljenom prozoru, navodi britanski Ekspres. Vlasnici domaćinstava mogli bi da upravljaju gubitkom toplote postavljanjem zavjesa preko roletni i kapaka i tako da one tokom dana budu potpuno zatvorene.

Ciljano postavite namještaj

Jedan od načina da se spriječi gubitak toplote jeste provjeriti da li je nameštaj postavljen pored radijatora koji griju, jer će tako on upiti svu toplotu. Umjesto toga, treba ostaviti prostor oko radijatora otvoren kako bi toplota ravnomjerno prodirala u prostoriju. Takođe, iako zvuči besmisleno, i zavjese su blokatori toplote kada su postavljene preko radijatora, a takođe to može biti opasno pa je najbolje odmahknuti ih.

Koristite tuš efikasno

Kada se kupate toplom vodom, primijetićete da para ispunjava kupatilo zbog kondenzacije i ona će svakako proizvesti toplotu. Ostavite vrata otvorena kada se okupate jer će toplota da se proširi i na druge prostorije, pa će barem malo da održi dobru temperaturu u stanu.

Međutim, ventilacija je jednako važna pa treba osigurati i u zimskim mjesecima da ona dobro funkcioiše, u suprotnom može doći do problema sa vlagom i buđi.

 

[ads2]

 

Odmaknite zavjese od radijatora

Kao što smo rekli, ukoliko zavjese prekrivaju radijator, one mogu biti blokator toplote. Umjesto toga, diskretno stavite zavjese iza radijatora čime ćete omogućiti ravnomjerno prodiranje toplote u sve dijelove prostorije.

Čuvajte se promaje

Bilo koji dio prostorije koji je izložen promaji može unijeti hladan vazduh i ispustiti toplotu napolje. Zbog toga provjerite da li su vam vrata i prozori ispravni, postavljeni na adekvatan režim zatvaranja kako ne bi dolazilo do probijanja hladnog vazduha.

Izvor: novosti.rs