Zanimljivosti

Saveti za domaćice: Kako čuvati povrće

20160512_175210

Često naše domaćice nisu sigurne kako da sačuvaju povrće duže vreme u zamrzivaču. Mnoge to rade na različite našine. Istraživali smo i došli do pravih informacije kako pakovati povrće, koliko se čuva, kako da ne izgubi hranljivu vrednost.

Povrće – najbolji način da sačuvate povrće je blanširanje, odnosno kratko barenje povrća u vreloj vodi pre stavljanja u zamrzivač –
Povrće koje je uvelo možete spasiti ako ga potopite u 2l vode (oko pola sata) i dodate kašičicu limunovog soka.
Povrće upakujte  u kesice ili plastične posude.

[ads2]

 

Koliko se čuva:

8 meseci tikvice; 10 meseci paprike, crni luk, praziluk; 12 meseci ostalo povrće.

Krompir neće pocrniti kad ga isečete, ako ga odmah poprskate limunovim sokom. Ceo krompir ne treba ostavljati u frižideru. Najbolje ga čuvati u papirnoj vreći, na tamnom mestu jer svetlost menja boju površine u zelenu, što dovodi do toga da postane gorak – jer sadrži solanin, materiju koja je otrovna u velikim dozama. Male zelene površine mogu da se otklone, ali ako je ceo krompir zelen – mora da se baci.

Papriku operite i očistite od koštica, stavite nakratko u vruću vodu i ostavite u zamrzivač. Prethodno ih možete i iseckati, možete dodati i iseckani paradajz pa u toku zime praviti bećarac. Mada mnoge domaćice zamrznu ceo paradajz pa ga prilikom upotrebe seku.

[ads1]

 

Najbitnije u svemu je da povrće da li se odmah upotrebljava ili zamrzava mora dobro da se opere. Tom prilikom se  odstranjuju pesticidi kojima je eventualno prskano kao i mikroorganizmi koji su prisutni na površini. Korenasto povrće najbolje je čuvati u kartonskim ili drvenim gajbicama po mogućstvu ispunjenim peskom, na hladnom i tamnom mestu.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević