Aktuelnosti RS

Šansa za sticanje znanja širom svijeta

20190407011658-281958

 

Studenti iz RS i BiH koji žele da putuju, nadograđuju znanje i postaju konkurentniji na tržištu rada imaju priliku da konkurišu za brojne stipendije koje nude univerziteti iz inostranstva.

Tako oni koji maštaju da posjete daleku Australiju mogu da se prijave na konkurs za stipendije na Univerzitetu u Melburnu koji je otvoren sve do kraja oktobra. Pravo prijave imaju studenti prvog i drugog ciklusa studija koji izučavaju prirodne, društvene i tehničke nauke, kao i oni čija su interesovanja humanističke nauke i umjetnost.

 

[ads1]

 

Osnovni kriterijum za izbor kandidata biće akademska postignuća i istraživački potencijal, a oni koji budu primljeni godišnje će dobijati oko 30.000 dolara.

Studenti u oblasti pedagogije i obrazovanja imaju priliku da posjete daleku Kinu u okviru ljetnog programa obuke “Pojas i put”, koji organizuje Beijing univerzitet u Pekingu. Cilj programa je da privuče što više vrhunskih talentovanih polaznika koji će učiti i razmjenjivati ideje.

U okviru ERASMUS plus programa studentima Univerziteta u Sarajevu na raspolaganju su stipendije Univerziteta u Gracu, zatim Palacki univerziteta u češkom gradu Olomoucu, Helsinškog univerziteta i Tehnološkog univerziteta u Dablinu.

 

[ads2]

 

Vlasnicima indeksa sa javnih univerziteta u BiH koji žele da uče njemački jezik svake godine širom su otvorena vrata te zemlje. Bavarski akademski centar za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu organizuje  ljetnu školu za učenje njemačkog jezika, a stipendija pokriva troškove kursa, smještaja i dodatak za hranu koji iznosi 16 evra dnevno. Uslovi za dobijanje stipendije su poznavanje njemačkog jezika minimum B1 nivo.

glassrpske.com