Zanimljivosti

Sandero Racing Spirit

Sandero R.S. 2.0

Sandero R.S. 2.0

Pored serijskih modela, obično proizvođači premimum modela i oni sa sportskom tradicijom imaju sektore iz kojih izlaze automobili koje karakterišu vrhunske performanse i izgled u skladu sa tim. Mnogi od tih automobila postižu izuzetne rezultate na trkačkim stazama ili obaraju brzinske rekorde. Po definiciji u pitanju su standardni modeli, ali sa izuzetno snažnim agregatima uz izmenjene sisteme ogibljenja, izduva, kočenja, kao i vizuelne izmene na karoseriji i unutrašnjosti. Od naziva serijskih modela razlikuju ih slova i slovni znaci koji na prvi pogled ukazuju o čemu je reč. Tako u BMW-u kažu da je M najsnažnije slovo na svetu, kod Mercedesa AMG označava najsnažnije modele u gami, Audi ima čak dve oznake S i RS iza kojih stoje performanse najrasnijih sportskih automobila. Oznaku RS koristi koristi i Ford (skraćenica od Rallye Sport) koji ovom oznakom obeležava svoje automobile koje je proizvela njihova evropska divizije za sportske performanse – Ford Team RS. Međutim, oznaka RS, pre svega kada je brzina na stazi u pitanju asocira na Renault.

R.S. predstavlja skraćenicu od Renault Sport i koristi se da obeležava automobile marke Renault koji su proizvod istoimene divizije. Ova divizija je nastala 1976. godine spajanjem odeljenja Alpine i Gordini zaduženih za performase i sport ovog francuskog proizvođača. Ovi automobili su zasnovani na standardnim modelima, ali su opremljeni najsnažnijim agregatima u gami, a određeni sistemi i komponente su izmenjeni kako bi se dostigle što bolje performanse. Setimo se Megana RS i Clia RS koji su na neki način pokazali da vrhunske performanse nisu rezervisane samo za premijum brendove. Sada je francuski proizvođač učinio još jedan korak u pravcu afirmacije malih, a žestokih automobila.

U Brazilu je predstavljen Renault Sandero R.S. 2.0 koji će da bude proizveden u limitiranoj seriji pod imenom Racing Spirit.

Dizajnirali su ga i stilizovali inženjeri Renault Sport Cars u saradnji sa svojim latinoameričkim kolegama iz Renault Design Latin America i Renault Technocentre America, tako da je Sandero R.S. 2.0. pravi sportski automobil.

Najprodavaniji automobil u svom segmentu u Brazilu, Sandero Racing Spirit sada nudi nove Bridgestone PS4 pneumatike na aluminijumskim naplatcima od 17 inča, crvena kočna klješta, detalje u stilu Formule kao šti su bočni retrovizori i difuzor. Karakterišu ga i Racing Spirit bočne pruge.

Kokpit je inspirisan sportskim duhom. Crveno su obrubljeni bočni ventilacioni otvori i brzinomer koji ima crnu pozadinu, sedišta imaju crvene šavove i trake.

Da je u pitanju Sandero Racing Spirit označava pločica kod ručice menjača na kojoj je ispisan serijski broj ovog Limited Edition modela.

Proizveden je u Renault fabrici Curitiba, a biće prikazan na Buenos Aires Motorshow koji se održava od 10. do 20. juna 2017. godine.

netauto.rs