Zanimljivosti

Samojed – nasmejani lajavac

 

Samojedi su sibirski psi koji odlično podnose niske temperature. I u starosti ostaju razigrani i uvek željni igre, a u psećem svetu poznati su kao najnasmejaniji i psi koji obožavaju decu i ljude

Samojed potiče iz Rusije i spada u velike pasmine tipa špic, u rase koje su nekad čuvale stada. Prepoznatljivi su po snežnobeloj boji krzna koje je gusto i ima dva sloja. Ime je dobio po sibirskom starosedelačkom narodu Samojedima, nomadima koji se bave uzgajanjem irvasa. U Evropi su poznati i po imenu bjelkier, piše Magazin Pas.

Njihov rep ih čini upečatljivim psima, jer je baš kao i kod aljaskih malamuta visoko savijen preko leđa, tako da pada na jednu stranu tela. Zanimljivo je da tokom ledenih dana samojedi spavaju tako što rep prebace preko njuške, kako bi im bilo toplije. Takođe, na prostranstvima Sibira, nomadski narodi često su od njihove dlake pleli odevne predmete jer je odličan izolator i slična je angori. U sibirskim tajgama vukli su i saonice, a tokom noći spavaju uz i preko nogu svojih vlasnika kako bi ih grejali. Takođe, na dalekom severu oni su hrabri zaštitnici svojih porodica od divljih zveri poput vukova i medveda.

 
DLAKA I NEGA

Kako potiču iz predela severozapadne Rusije i zapadnog Sibira, poznatima po ekstremno niskim temperaturama, krzno samojeda je gusto i odličan je izolator. Sastoji se od dva sloja – donjeg koji je gust i s kratkim dlakama, gusto zbijenim, dok je gornji sloj njihova paperjasta duga dlaka, najčešće potpuno bela ili sa srebrnim odsjajem. Donji sloj dlake veoma se linja jedanput do dvaput godišnje, kad je smena godišnjih doba. Nažalost, ne linjaju se samo tada, već i tokom cele godine, pa će njihova dlaka često prekrivati vašu garderobu i nameštaj u stanu. To znači da će usisivač postati vaš najbolji prijatelj. Međutim, stručnjaci su ih uvrstili u „nealergene“ pse, tako da je potrebno samo da ih redovno četkate i do alergija ne bi trebalo da dođe. U sezoni linjanja (najviše u proleće), trebalo bi ga četkati svaki dan, a kad se ne linja mnogo, onda je dovoljno dvaput nedeljno. Kad je reč o kupanju, vašeg samojeda trebalo bi da kupate jedanput u osam nedelja. Kupanje može biti veoma izazovno zbog guste dlake, a o sušenju i češljanju da i ne govorimo. Zato se većina vlasnika samojeda odlučuje da negu krzna svog mezimca prepusti iskusnim grumerima, piše Magazin Pas.

Zube bi trebalo da mu perete najmanje dva do tri puta nedeljno. Ukoliko sam ne uspe da ih skrati hodanjem i trčanjem, nokte mu secite jednom do dva puta mesečno. Ako čujete noktiće dok hoda, to je siguran znak da su predugi. Takođe, proveravajte uši svog samojeda i čistite ih jedanput nedeljno. Nikad ne čistite unutrašnjost uha, već samo dostupan deo, na vrhu.

blic.rs