Zanimljivosti

Sadnja biljaka: grupišite celine

fe4bbe81600a40063594e597e00eb05b_XL

 

Ovo je jako važno ako želite da deluje uređeno i upadljivo. Početnici upravo tu prave grešku. Razbacaju različite vrste i boje biljaka  po čitavom prostoru dvorišta i popunjavaju slobodna mesta.

Da opet napravim paralelu sa nečim što žene bolje znaju. Kao kada bi  sve vrste nakita i narukvica koje ima žena pokači na sebe, možda će biti primetna, ali u neželjenom efektu. Mnogo je upadljivije i ističe stil i ukus ako ima manje šarenila. Nema mnogo detalja ali su upadljiviji.

Tako raspoređene biljke samo prave veliki problem prilikom održavanja i košenja vrta.

[ads1]

 

Celine ističu prostor

Ako je deo predviđen za ruže, grupišite ih i veći broj jedne boje ill vrste sadite u grupu. Takve celine se sade malo gušće da bi sprečile rast korov i trave i tako se lakše održavaju. One kao celina izgledaju kompaktno i upadljivo, ne pojedinačno cvet po cvet.


Gornji tekst je izvod iz knjige Cvetni pozdrav autora Dragana Sajića, čije praktične savete ste često mogli da pratite na stranicama sekcije DVORIŠTE I VRT.
Dragan Sajić je osnivač Vrtnog centra Biosan i jedan od pokretača Internet kluba, kao i prvog portala o bilju, Garden Srbije. Tvorac je serijala Cvetni pozdrav na YouTube kanalu, koji populariše i čuva zelenilo, i popularnog bloga o praktičnom baštovanstvu www.sajic.com. Realizovao je više stotina projekata uređenja poslovnih i privatnih objekata. Nakon više objavljenih tekstova na sajtu i blogu, autor se odlučio da ovom knjigom tematski objedini mnogobrojne savete i obraduje poštovaoce prirode, biljaka i cveća.
Imali smo prilike da zavirimo u knjigu (koja uskoro izlazi iz štampe) i preporučujemo je kao obavezno štivo svim ljubiteljima prirode, bilja i cveća.
Knjiga Cvetni pozdrav
Cvetni pozdrav, u formi hortikulturnog priručnika, u šest poglavlja, na 120 strana, sa 120 autorskih fotografija, jasno i razumljivo, praktično i potpuno primenjivo, obrađuje sve one teme koje su bliske, delom već poznate, svim iskrenim ljubiteljima baštovanstva. U poglavljima Vrt i bašta, Živa ograda, Trava i travnjaci, Biljke na terasama i balkonima, Urbana bašta i zeleni zidovi, Sobno cveće, čitalac će, bez sumnje, pronaći naslov za sebe, bez obzira da li živi u seoskoj sredini ili urbanom prostoru.
Autor se poput ljubaznog komšije nadneo nad svaki vrt i potrudio da podeli korisne savete o biljkama i njihovom održavanju, o uslovima u kojima se gaje, o alatu. Obuhvaćene su sve teme, od zamisli do realizacije, tačnije od semena do zrele biljke. S obzirom na stečeno dugogodišnje iskustvo, navode se i česte greške i propusti u gajenju biljaka. Objedinjeno je sve sa čim se može susresti vlasnik vrta.
[ads2]
Sadržaj je iznet bez suvišnog teoretisanja. Utemeljen je na iskustvu. Kratki tekstovi u poglavljima ne zamaraju čitaoca. Osmišljeni su tako da kroz savete zabave i informišu, olakšaju i pouče, pa čitalac lako ulazi u svet hortikulture i oseća se kao svoj na svome. Čitajući ih, prisetiće se nekadašnjih izdanja čuvenog Magazina. Iz prostora klasičnog vrta i bašte odjednom može da se zatekne u svetu teniskih terena i urbanoj bašti poznatog restorana. Na taj način ovi naučno-popularni tekstovi spajaju tradicionalno i moderno, približavajući aktuelno, uz puno poštovanje dobrih tradicionalnih vrednosti.
Jezik i ton knjige, kao i brojne originalne fotografije, olakšavaju čitaocu da što bolje razume sadržaj. Neće naići ni na šta što nije očekivano. Naprotiv, biće iznenađen celovitošću. Na jednom mestu je sabrano sve što se želi i treba znati. Nema baš mnogo knjiga ovog tipa koje se na ovaj način bave vrtom i biljkama.