Zanimljivosti

Rolls-Royce Sweptail najskuplji na svetu

Rolls-Royce SweptailRolls-Royce SweptailRolls-Royce Sweptail

Rolls-Royce je na manifestaciji Konkurs elegancije (Concorso d’Eleganza Villa d’Este) koja se tradicionalno održava svake godine na obalama jezera Komo u Italiji predstavio unikatni automobil sa oznakom Sweptail.

Premda proizvođač nije objavio njegovu cenu, ovaj jedinstveni Rolls-Royce nezvanično košta deset miliona funti (oko 11,5 miliona evra), što ga čini najskupljim novim automobilom svih vremena.

Pošto je napravljen samo jedan primerak tako da na svetu neće postojati još neki Sweptail i uzimajući u obzir dodatne luksuzne sadržaje kojima Sweptail nadmašuje “obične” modele Rolls-Royce, iznos od deset miliona funti, koju pominju dobro upućeni automobilski mediji verovatno je tačna.

Kao osnova za ovaj jedinstveni automobil poslužio je serijski Rolls-Royce Phantom Coupe, a dizajn je inspirisan starinskim modelima ovog proizvođača, ali i izgledom luksuznih jahti.

Unutrašnjost je takođe znatno izmenjena u odnosu na standardni Phantom Coupe, a među skupocenim materijalima koji su upotrebljeni u unutrašnjosti ističu se aplikacije od najkvalitetnije kože i drveta.

Rolls-Royce je saopštio da je Sweptail naručio anonimni kupac, ali da su se sa njim dogovarali samo oko detalja izrade automobila, ali ne i oko cene. S obzirom da se radi o automobilu koji je jedinstven na svetu, kupovina ovakvog automobila bez obzira na veoma visoku cenu predstavlja i dobru investiciju jer njegova vrednost sa godinama će da raste.

netauto.rs