Aktuelnosti RS

ROKER U MANTIJI osvojio srca Mostaraca: Radivoj Krulj je sveštenik koji ruši stereotipe

 

Mostarski paroh Radivoj Krulj sluša Azru i Zabranjeno pušenje, ima šestoro dece i sprema doktorat iz „hrvatske povijesti“.

Radivoj Krulj Radivoj Krulj

– Zbog oca Radivoja mi mladi rado dolazimo u crkvu. On nije strog sveštenik, pred kojim se moraš prepodobiti. Kad nas sretne u gradu, nabaci „peticu“ za pozdrav, pita kako je na fakultetu, našali se – kaže studentinja Jovana Sudar.

A Radivoj Krulj je sveštenik koji ruši stereotipe. Još u mladosti drugari su ga prozvali „pop – rok“, zbog druželjubivost i muzike koju je slušao, a simpatični nadimak se „primio“ i ostao mu do danas.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Pohađao sam gmnaziju u Bileći i kao mnogi drugi mladići slušao sam Bijelo dugme, Azru, Zabranjeno pušenje. Kad sam odlučio da studiram teologiju, prozvali su me pop – rok – priča Krulj.

Seća se kako ga je i vest o rušenju Starog mosta, pre 23 godine, zatekla na gimnazijskom druženju uz muziku.

– Moj drug iz razreda, Dalibor Đurasović, plakao je zbog mosta, a ja sam ga tešio. I tada mi je rekao: hajde da se zakunemo da ćemo se, kad završimo studije, vratiti u Mostar: ja kao lekar, a ti kao sveštenik – priča otac Radivoj. Ispunili su obećanja. Radivoj je danas mostarki paroh, a dr Dalibor Đurasović, anesteziolog u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i predsednik pravoslavne Crkvene opštine Mostar.

Pre osam godina, kada je preuzeo parohiju, otac Radivoj i njegova supruga Nataša imali su troje dece, da bi ih u Mostaru stekli još troje. Ana (17), Luka (15), Jelisaveta (13), Aleksa (7), Atanasije (6) i David (4) njihovo su najveće bogatstvo i najpreča briga.

Krulj sa suprugom i decomFoto: privatna arhiva / screenshot Krulj sa suprugom i decom

– Propoved delom je najbolja propoved. Ne možete kao sveštenik savetovati ljudima da rano da stupaju u brak i rađaju decu, a da sami izbegavate roditeljske obaveze – kaže otac Radivoj. Mada priznaje da je za brigu o deci zadužena uglavnom majka, rado potomcima pred spavanje čita narodne bajke i epske pesme, savetuje ih i razgovara sa njima.

Uz mnogobrojne svešteničke i roditeljske obaveze, angažman veroučitelja, poslove vezane za crkvenu biblioteku i „Prosvetinu“ školu srpskog jezika, te za obnovu Sabornog hrama, sprema i doktorat i to iz hrvatske istorije, ili kako se zvanično zove „hrvatske povijesti“. Doktorant je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru i kaže da mu nije teško da tezu priprema na hrvatskom jeziku.

– Što bi mi bilo teško, ne treba mi prevodilac. Uostalom, „povijest“ je reč srpskog porekla – kaže uz osmeh.

Poznaje 5.000 vernika

Iako ih ima skoro 5.000, otac Radivoj kaže da poznaje sve svoje parohijane i da je uvek spreman da sasluša svakog od njih.

– Najčešće mi se obraćaju zbog egzistencijalnih problema, neimaštine, nezaposlensti, obnove. Ponekad poželim da mi se neko obrati sa duhovnim pitanjem, ali šta da se radi. Crkva nije ni biro za zapošljavanje, ni ministarstvo obnove, pa im ne možemo pomoći, ali možemo ih slušati i razumeti – kaže on.

blic.rs