Zanimljivosti

Rezidba jabuke u julu i avgustu

jabuka_stablo_berba

Zelenu rezidbu treba izvoditi tokom leta, savetuju stručnjaci iz oblasti voćarstva, ali uz dozu opreza. Dejan Tonić iz Poljoprivredne stručne službe ukazuje na smernice kako vršiti zelenu rezidbu kod svih sorata jabuke, a sve zbog visokih temperatura koje su nastupile u ovom periodu.

Letnja rezidba jabuke moguća je tokom vegetacije u dva perioda – period intenzivnog porasta, kada je porast mladara 5-15 cm i tokom avgusta meseca, kada je prestao ili je pak usporen porast grana.

U prvom terminu je najvažnija sa aspekta formiranja krošnje voćaka, pravilnim odabirom potrebnih i uklanjanja do osnove vodopija, suvišnih i konkuretnih mladara.

Zelena rezidba tokom avgusta u zasadima jabuke u rodu ima za cilj:

– uklanjanje suvišnih mladara, uglavnom vodopija, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog drveta,

– ekonomičnije korišćenje vode i hraniva iz zemljišta usmeravanjem na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka,

– omogućavanja boljeg osunčavanja plodova u cilju dobijanja intenzivno crvene boje kod crvenih sorata i sprečavanja pojave mrežavosti kod zlatnog delišesa u prezagušenim delovima krošnje.

U zasadima jabuke kod sorte Greni Smit izbegava se rezidba na jače osunčavanje, jer se time dobija crvenilo na pokožici ploda, koja obavezno treba da je zelena za prvi kvalitet ploda.

Ova rezidba je namenjena prvenstveno dosta bujnim sortama, dok treba veoma oprezno ići kod slabo bujnih sorata, rezati ih veoma malo ili nikako.

Voćke koje su jače opterećene rodom takođe treba rezati – proređivati u manjem obimu, ako je to potrebno u cilju bolje obojenosti.

Poseban problem kod primene ove rezidbe može da se javi u sušnim i vrelim letima, gde smanjivanjem lisne površine može da dođe do pojave ožegotina na pokožici ploda.

Kod mladih voćaka, u cilju bržeg formiranja željenog oblika, ovu rezidbu treba maksimalno izbegavati, radije ići na povijanje mladara u cilju sprečavanja konkurencije produžnici. Ukoliko je rast produžnice izrazito slab tada se konkurencija obavezno uklanja do osnove. Vodopije, jahači, se takođe uklanjaju i u ovim zasadima.

Agro-Eko Magazin / izvor: Poljosfera.rs