Aktuelnosti RSSrbija

Republika Srpska je najveća srpska pobjeda u 20 vijeku

republika srpska

 

Republika Srpska je najveća srpska pobjeda u 20 vijeku. Zato Srbiji Republika Srpska mora biti državni i nacionalni prioritet. Dok u Republici Srpskoj mora vladati jedinstvo kada je riječ o državnom interesu, odbrani njene autonomije i povratku njenih nadležnosti-poručeno je sa konferencije koju je organizovao, Napredni klub, Narodna mreža i Centar za razvoj međunarodne saradnje.

 

[ads1]

 

“Taj proces je počeo sa visokim jedinstvom i mi bi apelovali da to ne bude napušteno takođe predlažemo da se nađe način ako dođe do bilo kakve destabilizacije, mirnih promjena ili teškoća da nađu ljudi iz političke elite način da do promjena dovedu bez promjene autonomije i statusa Republike Srpske”, kaže Čedomir Antić, predsjednik Naprednog kluba.

Srpske države postoje i opstaju jer ih narod želi, rečeno je na konfereniciji. Odrednica svake vlasti i u Beogradu i Banjaluci, kažu, trebalo bi prije svega da bude

bude povezivanje srpstva. Zato je kažu i ideja o indetifikacionim karticama i te kao dobra.

“Svako onaj ko Srbiju doživljava kao svoju državu može da dobije tu nacionalnu karticu,to je dobra ideja

I treba ceo sistem da izgradimo na takvim idejama to je konkratan način da prevaziđemo granicu na Drini koja nikad nije bila granica,Drina je uvijek bila kičma Srpskog naroda”, kaže Vladan Glišić, Narodna mreža.

S punim pravom gledamo preko Drine na Republiku Srpsku kao jednu srpsku pobjedu,

Ogromnim naporima naroda u Republici Srpskoji Srbiji  Republika Srpska je spašena. Dejtonskim mirom ona je potvđena,tada su je prihvatili na međunarodnoj sceni ali to nije bilo iskreno, smatraju učesnici konferencije. Ni mastilo od potpisa se nije osušilo a Srpskoj su počeli da otimaju nadležnosti.

 

[ads2]

 

“Oko 70 važnih jurisdikacija je prenijeto na nivo Sarajeva, ali nisu uspjeli da završe posao, na vlast je došao Dodik za koga su prvo mislili da će im biti kooperativan ali se ispostavilo da nije tako on je sprečio dalje otimanje ovlašćenja Republike Srpske”, kaže Dragomir Anđelković, CEntar za razvoj međunarodne saradnje”.

Republika Srpska igra važnu ulogu i to hrabru – zaključeno je na koferenciji. Učesnici smatraju da ona nije samo simbol srpske pobjede nego i šansa da u trenucima kada se ruši evroatlanski poredak da se počne da se rješava srpsko pitanje onako kako mi to želimo.

 

atvbl.rs