Kuće i vrt

Renoviranje za primer: dodatnih 41m2 prelepog prostora (VIDEO)

nnU_House_prosirenje_kuce_665x317

 

Zahvaljujući originalnoj ideji proširenja kuhinje prema dvorištu, cela kuća iz 1930. godine dobila je potpuno novi, moderan izgled i poboljšanu funkcionalnost.

 

Studio Jayga Architects iz Londona dobio je izazovan zadatak renoviranja kuće u Essex-u, u skladu sa željama i potrebama urbanog života mlade porodice.

 

 

Postojeće stanje obuhvatalo je tri prostorije na prizemnoj etaži – usku kuhinju, dnevnu sobu bez prozora i proširenje za trpezariju. Cela etaža bila je uzdignuta oko metar iznad nivoa dvorišta, do kog su vodile strme stepenice. U dvorištu se nalazio i gabaritni pomoćni objekat, koji je zaklanjao pogled i dnevnu svetlost.

 

[ads1]

 

 

Predlog rešenja Jayga Studia obuhvatao je rušenje dvorišnog objekta, rekonfiguraciju prizemlja kuće i izgradnju proširenja kuhinje površine 41m². Kao rezultat dobio se otvoreni prostor dnevne zone na dva nivoa povezana sa par stepenika. Spuštanje nižeg nivoa na visinu dvorišta, omogućilo je da se novi prostor kuhinje i trpezarije  otvori i direktno, fizički i vizuelno, poveže sa 100m dugim dvorištem. Problem prirodnog osvetljenja rešen je novim staklenim delom krova – lanternom, postavljenom između postojećeg objekta i dograđenog dela.

 

 

 

Specifičnost ove kuće, po kojoj je i dobila ime nnU House, su svakako impresivna lučna vrata i prozor na dvorišnoj fasadi – ‘nn’ za dvoje lučnih vrata i ‘U’ za izdignuti dvostrani prozor.

 

 

Ovaj prozor, urađen kao stakleni kubus koji izlazi van gabarita objekta, savršeno je mesto za sedenje i opuštanje tokom cele godine, sa neometanim pogledom na dvorište i na nebo. Takođe obezbeđuje obilje dnevne svetlosti za trpezarijski deo.

 

 

Kuhinja je urađena po meri, sa elipsastim kuhinjskim ostrvom, kao odgovor na kružne forme vrata i prozora, a nežni prirodni tonovi su produžetak baštenskog kolorita.

 

Puna visina kuhinjskih elemenata obezbedila je maksimalnu iskorišćenost prostora. Diskretni zlatni detalji i oblaganje kuhinjskog ostrva drvenim letvicama doprineli su ukupnom utisku povezivanja sa prirodnim ambijentom. Šarena teraco radna ploča unela je dodatnu svežinu u ovaj svetli, razigrani enterijer.

 

 

Fasada ovog dela kuće takođe je urađena u skladu sa celokupnom idejom povezivanja sa dvorištem – od prirodnih materijala, korišćenjem drevne japanske tehnike ‘shou-sugi-ban’. Radi se o postupku očuvanja drveta spaljivanjem na licu mesta, čime se, pored poboljšane otpornosti drveta, dobija i izuzetan vizuelni efekat.

 

[ads2]

 

 

 

 

Architect: Studio Jayga Architects

Photographer: Marcus Peel

Tekst: Jelena Tasovac Ranković, Kuća Stil