Zanimljivosti

Renault Alaskan uskoro stiže u Evropu

Renault-Alaskan-GIMS17-01

Renault sa ponosom objavljuje vest da će krajem 2017. u Evropu stići i Alaskan. Prodaja ovog pick-upa nosivosti jedne tone započela je 2016. u Latinskoj Americi, gde su vozila ovog tipa oduvek bila popularna. Pre Alaskana, Renault je predstavio uspešni Duster Oroch. Taj pick-up koji ruši konvencije nastao je na temelju platforme SUV-a sa produženom kabinom, četvoro vrata, pet sedišta i velikim sandukom. Novi Duster Oroch u kratkom roku je osvojio kupce u Kolumbiji i Argentini, gde je u samo nekoliko meseci postao najprodavaniji model.

Postojanje ova dva modela u Renaultovoj ponudi dokaz je Renaultovih globalnih ambicija na tržištu pick-upova, koje sa pet miliona primeraka godišnje čini više od jedne trećine prodaje lakih komercijalnih vozila širom sveta.

Renault je odabrao Ženevski salon automobila za predstavljanje bogato opremljene verzije Alaskana, savršenog suputnika koji spaja sportsku vožnju i zimske aktivnosti.

„Nakon početka prodaje Alaskana u Latinskoj Americi, Renault je uveren da će se ovaj pick-up nosivosti jedne tone svideti i evropskim kupcima. Alaskan je snažan, mišićav i robustan pick-up koji ispunjava potrebe najzahtjevnijih poslovnih kupaca, ali i fizičkih kupaca.” Ashwani Gupta – potpredsednik, globalni direktor odeljenja za laka komercijalna vozila.

Alaskan se od ostalih pick-upova izdvaja dizajnom. Njegov atletski, upečatljiv izgled istaknut je bogato opremljenom verzijom izloženom na Ženevskom salonu automobila. Prednji kraj krasi široka maska hladnjaka obrubljena hromom i ističe njegovu pripadnost porodici Renault. Dimenzije i proporcije daju mu snažan, nametljiv izgled. Robustan prednji odbojnik krije brojne precizno obrađene detalje. Poklopac motora i profilisane linije ističu njegov robustan izgled.

LED dnevna svetla u obliku slova C daju mu prepoznatljiv izgled na putu. Dvobojni čvrsti poklopac sanduka, nezaobilazno obiležje automobila ovog segmenta, štiti opremu potrebnu za zimske aktivnosti. Ispod izbočenih blatobrana kriju se jedinstveni naplatci sa zimskim pneumaticima. Na poprečne krovne nosače postavljeni su snowboardi. Satenski bela boja karoserije podseća na zimske destinacije. Prerađena unutrašnjost izloženog automobila odlikuje se jedinstvenom bojom kožnih presvlaka.

Alaskanovo multi-link zadnje ogibljenje garantuje vrhunska vozna svojstva, prianjanje i udobnost za sve putnike, a pri tome omogućava i odlične terenske vozne osobine i zadržava robustan karakter vozila. Ojačana šasija omogućava nosivost veću od jedne tone. Alaskan može da se pohvali i izdašnom visinom šasije kao i prvorazrednim kapacitetom vuče (3,5 tona).

Alaskan je snažan i domišljato konstruisan, što mu omogućava vrhunske terenske sposobnosti:

– Stalni pogon na četiri točka za uobičajenu terensku vožnju
– Pogon na četiri točka sa skraćenim prenosnim odnosima za ekstremne uslove
– Pogon na dva točka za asfaltirane puteve
– Elektronski blokirajući diferencijal za sve točkove za veću bezbednost
– Zadnji blokirajući diferencijal za bolje prijanjanje u ekstremnim uslovima.
– Elektronski sistemi za pomoć u vožnji za veću bezbednost i udobnost: sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici i sistem za kontrolu brzine na nizbrdici.

netauto.rs