Kuće i vrt

Remontante sorte maline

201225606_227378389198214_1215581725193499732_n

 

Erika

Erika (Erica) je nastala u Italiji i trenutno je odlično pozicionirana sorta remontantnih malina u Evropi. Na tržištu svežim plodovima maline spada u vodeće sorte. Kasna je sorta.
Sazreva od početka avgusta do kraja oktobra. U hladnijim klimatima veći deo roda ne dozri. U letnjoj berbi spada u rane sorte i berba počinje još krajem prve dekade juna i traje 5 i više nedelja.
Izdanak je bujan, uspravan i odlične rodnosti kako u jesenjoj tako i u prolećnoj berbi. Dobro se prilagođava različitim uslovima gajenja. Ne pokazuje osetljivost na bolesti izdanaka. Nije preterano osetljiva na Botritis ploda a nije osetljiva ni na grinje.
Plod Erike je krupan, prosečne mase iznad 5 g, konusnog obilika, konstantne svetlocrvene boje ploda, vrhunskog kvaliteta. Dobre je čvrstoće ploda pa se relativno dugo čuva posle berbe (oko 4 dana). Lako se bere. Transportabilan i čvrst plod omogućuju plasman i na udaljena tržišta.
Po kvalitetu i boji ploda Erika je znatno ispred Polke i lako je prepoznatljiva od potrošača. Pogodna je za kako za hidroponsko tako i za gajenje u zatvorenom prostoru.
Prema dosadašnjim zapažanjima u Srbiji ovo je odlična remontantna sorta posebno u toplijim klimatima. Jedna od retkih sorti koja može uz dobru negu da iznese oba roda uz posebnu tehnologiju gajenja koja je već razvijena kod nas.

 

[ads1]

 

 

Versaj

Novija remontantna sorta stvorena u Francuskoj u rasadniku MARIONNET u mestu Soin-en-Sologne.
Izdanci nemaju bodlji, snažni su ali kratki. Prve rodne grančice na izdancima iz tekuće vegetacije kreću već od 60-70 cm visine što je dobrim delom isključuje za letnji rod u narednoj godini. Malo je izdanaka gde rodne grančice kreću oko 1 metra visine. Izdanak je snažan uspravan, ne zahteva mnogo vezivanja ni naslona tokom vegetacije ali u nagibima mora imati neki naslon. List krupan, modar i u špaliru odaje utisak čitave šume. To omogućuje dobru produkciju asimilata i kao rezultat toga vrlo krupan plod. Podnosi veću gustinu izdanaka.
Plod je vrlo krupan mase oko 7 g, konusnog oblika, jarko crvene boje. Koštunice krupne, malo labavije međusobne veze pa ima delimičnog osipanja tokom berbe. Ukus odličan, harmoničan odnos šećera i kiselina to omogućuje, pa je prijatan za jelo. Ubran u fiziološkoj zrelosti odlično podnosi transport. Pri berbi deo plodova se spljošti ili kruni tako da se ta operacija mora pažljivo obavljati. Ne pati mnogo od Botritisa.
Veoma je rodna sorta sa rodom preko kilogram po biljci. Vreme zrenja mnogo povoljnije od Erike. Ovo je srednje rana sorta i njeno zrenje počinje sredinom avgusta a završava se sredinom oktobra na nadmorskoj visini od 650 m. To je odlično. U toplijim predelima i plastenicima bi bila još ranija odnosno sazrevanje počinje još u julu.
Izdanci imaju prisutne ljubičaste pegavosti (Didimele) ali ne u meri kao Erika. To je nevažno ukoliko se ova sorta koristi samo za jesnji rod. Nije osetljiva na grinje ni na trulež korena.
Ova sorta je opravdala sva očekivanja i za sada je favorit za dalje širenje na otvorenom polju sa ili bez „rain caps“ sistema.

Kvanza (Kwanza®)

Novija sorta nastala u Holandiji. Srednje kasna sorta i sazrevanje u jesenjoj bebi počinje 10 dana posle Polke odnosno početkom avgusta ili 7 dana posle sorte Versaj. Stvara malo izdanaka koji su snažni i usravni. Ima vrlo malo bodlji. List je krupan i modrozelen.Plod je vrlo krupan prosečne mase preko 6 g, lako se bere i vrlo je vidljiv što pogoduje beračima. Boja ploda je svetlocrvena- narandžasta i ne tamni posle berbe. Izvanrednog je ukusa.
Do sada sorta Kwanza nije pokazala značajnije probleme sa bolestima i štetočinama.
Ovo je nova remontantna sorta maline pogodna za gajenje i plasman u svežem stanju zbog krupnog ploda, izvanredne boje i kvaliteta kao i dužine čuvanja što ga čini privlačnim za potrošače pa postiže oličnu cenu na tržištu.

 

[ads2]