Aktuelnosti Višegrad

PRVO MJESTO ZA KRATKU PRIČU BRANKU PJEVIĆU IZ ISTOČNOG SARAJEVA

VIŠEGRAD – Prva nagrada na konkursu za kratku priču Časopisa „Soko“ iz Dobruna na temu „Krsna slava u mom zavičaju“pripala je Branku Pjeviću iz Istočnog Sarajeva .

Naslov njegove priče bio je „ Slavo moja roditelja moga, slaviću te za života tvoga“.

Zbog bolesti Pjević nije na svečanosti krsne slave „Sokola“ Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci n primo nagradu od 300 KM, a ona će mu naknadno biti uručena.

Druga nagrada, 200 KM, pripala je pjesniku Slobodanu Ristoviću iz Užica za priču „Osmeh Svetog Jovana“ a treća Tanji Milutinović iz Beograda koja je dostavila priču „Avantura“.

Slavko Heleta, urednik “Sokola” i pjesnik Slobodan Ristović

Ristović je u svom poznatom stilu rekao da dobiti nagradu na ovom svetom mjestu znači imati mogućnost susretanja sa dobrim ljudima , poštenim svijetom i ručati sa njima.

„ Lijepo je i krstiti se sa njima i učestvovati u ljudskoj, čovečanskoj liturgiji, onoj koju bi trebalo svi da znamo, za koju nam nisu potrebne crkvene knjige i sveštenstvo kad je potreban samo čovek. Tako sam doživeo ovu nagradu“, dodao je Ristović.

Lomljenje slavskog kolača

U manastiru je slava „Sokola“ proslavljena lomljenjem slavskog kolača a u kulturno umjetničkom djelu programa novinar Radio- Višegrada Milica Kusmuk pročitala je nagrađenu priču.

Članovi dramske sekcije „Sokola“ iz područne osnovne škole u Dobrunu izveli su kratak pozorišni komad za djecu a stihove iz svoje knjige „Na ramenima predaka“ govorio je Đorđe Vujanović, osmogodišnji dječak, iz suvoborskog sela Srezojevci.

Njegovu knjigu prvenac štampala je Izdavačka kuća „Dabar“ iz Dobruna.

Đorđe Vujanović, pjesnik

„ Kao i svaki dečak u svom kraju sam poželeo da pišem pesme a kad sam se istakao stariji su odlučili da mi proizvedu knjigu. Oni koji su je čitali bili su oduševljeni i kažu da sam, iako ovako mali, napisao dobre pesme. Zato se nadam da ću postati veliki pisac“, rekao je Đorđe Vujanović.

Dvije izvorne pjesme pjevale su njegove sestre Lena i Milica.

Časopis „Soko“ je dosad raspisivao konkurs za kratku Vaskršnju priču.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com