Zanimljivosti

Prste da poližete u Sokobanji: Zlatne ruke prave gurmanluke

zlatne-ruke-2_1024x768

Ionako prepuna turista u jeku sezone, Sokobanja je ugostila i dame iz cele Srbije koje su na glavnom šetalištu, povodom 33. manifestacije Zlatne ruke, na stotinak štandova predstavile svoje rukotvorine i gurmanske specijalitete. Stručni žiri u kojem su bili dr Olgica Miljković iz Turističke organizacije Srbije, Danijelka Radovanović, konzervator Etnografskog muzeja i kuvar Saša Mišić, odabrali su najbolje umetnike u kategorijama: očuvanje starih zanata, najbolji vez, ručni rad u toku manifestacije, najočuvaniji i najoriginalniji eksponat, etno-motivi na savremenim ukrasnim predmetima i stara tradicionalna jela.

Sokobanja 1024x768
– Tek kada se budemo trgnuli iz otomanskog sna (baklave, tulumbe, pilav), probudili iz austrougarske komotnosti (supica u činiji, natenane) i odbili jak uticaj anglosaksonskih pravaca kulinarstva, možemo da kažemo da smo na putu da stvorimo svoju etno – kuhinju. Bez kulture ishrane nema ni kulture uopšte, jer kultura nisu samo slike, grnčarija, tekstil ili umetničko delo – rekao mi je Saša Mišić nakon što je ocenio učesnice.

Sasa Misic _1024x768

Popularni kuvar Saša kaže da se i dalje bori za srpsku trpezu u originalu, bez mešanja drugih uticaja

Prvo mesto pripalo je Udruženju žena Homoljke, drugo Levčankama, a treće domaćicama Zlatnih ruku Levča.
– Spremala sam lepinje zapečene sa jajima i slaninicom, podvarak, knedle sa šljivama, ali i pihtije od boba, koje su karakteristične za naš kraj. Bob se natopi vodom i oljušti, kuva se, pasira i zatim ostavi da se stegne sa zaprškom. Ovo jelo se najčešće pravi za posne slave – izdeklamovala mi je Aleksandra Jovanović (24) iz sela Velika Kruševica, kraj Rekovca, svesna da spada u retke devojke koje u dvadesetim godinama znaju da kuvaju.

Sokobanja 495_576x768

Aleksandra je naučila da kuva u detinjstvu, uz baku i majku, a u udruženje žena sama se učlanila

– Na Svetog Iliju, Levčanke obeležavaju prvi rođendan i pozivam čitaoce Priča sa dušom da nam se pridruže na manifestaciji Prođoh Levač, prođoh Šumadiju – rekla je Aleksandra, koja je završila strukovnu ekologiju i turizam u Kragujevcu, a sada stažira u Poljoprivredno-veterinarskoj školi u selu Resnik.

Pihtije od boba 1024x768

Pihtije od boba spremite po Aleksandrinom receptu

Milosava Grozdić (58) iz Udruženja Homoljke iz Žagubice, čija ekipa je osvojila prvo mesto, sve radi rukama – bere voće na Homoljskim planinama i sprema proizvode. U šumu kreće ranom zorom, a tamo stiže kad sunce ogreje. Opširniju priču o njenim lekovitim proizvodima pročitajte ovde.

Sa direktorom Organizacije za turizam i kulturu Sokobanja Ljubinkom Milenkovićem (47) popio sam kafu i tada mi je rekao da Sokobanju najviše posećuju roditelji sa decom, da je više od trećine turista iz Vojvodine i da je najsunčaniji mesec septembar.

Ljubinko Milenkovic_1024x768

Ljubinko je ostvario ideju da se šetalište u Sokobanji pokrije signalom bežičnog interneta, a bio je i rukovodilac akva – parka

– Imamo sadržaje i za ljubitelje ekstremnih sportova, otvorili smo akva – park 2012. godine, tu su i plaže na reci Moravici, ronjenje na dah na Bovanskom jezeru, planina Ozren. Na planinsku biciklističku stazu dugu 24 km dolaze biciklisti iz stranih zemalja, a u Sokobanji je održan i svetski paraglajding kup. O bogatom noćnom životu da ne govorim – rekao je ovaj master ekonomije, rođeni Sokobanjac, koji u turizmu radi 11 godina, a prethodno je celu deceniju proveo na televiziji.

Autoru Priča sa dušom Aleksandra je poklonila pogaču meku kao duša

Autoru Priča sa dušom Aleksandra je poklonila pogaču meku kao duša

– Dve godine sam razmišljao o ponudi da pređem u turizam, a sada se sigurno ne bih vratio u novinarsku profesiju. Sokobanju volim jer je turističko mesto sa najdužom tradicijom u turizmu kod nas, a svoj posao obožavam jer je izazovan i kreativan. Dajem sve od sebe da se Sokobanja dobro pozicionira na lestvici top turističkih mesta u Srbiji i nije mi teško da radim prekovremeno, jer uz sebe imam sjajnu osmočlanu ekipu – rekao mi je Ljubinko i pozvao me na takmičenje Prva harmonika, koje se održava od 14. do 16. avgusta.

Sokobanja 1024x768

Nagradu za najbolji vez dobila je Dafinka Nikolić (na slici desno), koja u slobodno vreme pravi i heklane ogrlice, minđuše i suvenire, dok njene ćerke Valentina (na slici levo) i Julijana izrađuju slike na svili, marame i oslikane kašike

pricesadusom.com