Zanimljivosti

Prozor čuva zdravlje i džep

Promena izolacionih traka na dotrajaloj stolarij. Izraelska tehnologija daje 95 odsto zaštitu od vetra, a smanjuje buku i prašinu

bas-prozor-dihtovanje (2)_620x0

U ENERGETSKOJ potrošnji prosečnog srpskog domaćinstva grejanje učestvuje i do 70 odsto, a značajan deo te potrošnje je čisto bacanje para zbog loše izolacije i stare stolarije koja ne dihtuje.

Da bi podigli energetsku efikasnost mnogi se odlučuju za kupovinu PVC stolarije koja je u Skandinaviji i ostalim zemljama EU zabranjena, pa se ovakvi polovni prozori kod nas mogu kupiti za malo novca. Na severu Evrope se sve češće primenjuje drugačija metoda izolacije, koja je zdravija i efikasnija.

– Najveći potrošač toplote je stara i neodržavana stolarija, kojom se gubi i do 30 odsto energije – kaže Dejan Kostić, majstor za prozore. – Uz prozore koji dihtuju temperatura se može podići i za šest stepeni. Najzdravije je imati drvene prozore, ali da bi bolje dihtovali i dugo trajali treba ih obložiti aluminijumskim lajsnama. Ovo je u suštini stara metoda izolacije, koju su koristili Jevreji još pre Drugog svetskog rata, a čiji prozori i danas fantastično dihtuju i ne trule.

[ads1]

 

Sistem je vrlo jednostavan: na postojeće drvene prozore sa spoljašnje strane zakači se duraluminijum. Kompletna ugradnja aluminijuma u sve prozore u dvosoban stan od 60 kvadrata traje oko dva časa, a cena je oko 15.000 dinara. U odnosu na PVC prozore je neuporedivo jeftinije, a ugradnja je brza i laka, pa nema ni dodatnih troškova oko krečenja.

– Velika prednost ovakvog oblaganja drvenih prozora je to što se dobija 95 odsto zaštita protiv vetra, a 80 odsto je manje prašine – objašnjava Kostić. – Zbog toga, mnogi oblažu i ulazna vrata, a naročito je korisno onima koji stanuju u prometnim ulicama, jer smanjuje ne samo prašinu nego i buku. Neko oblaže i vrata u stambenim zgradama jer ne propuštaju ni teške mirise iz komšijskih kuhinja.

Zbog toga, mnogi stanovi u Beogradu kraj auto-puta obloženi su ovakvim alu-lajsnama, ali i manastirski prozori gde je bilo neophodno da se sačuva prvobitni izgled. Takođe, ovaj aluminijum može da se farba u skladu sa fasadom i ostalim delovima rama.

Ova tehnologija je pogodna i za letnje vrućine, jer omogućava da se hladnoća, koju pravi klima, zadrži u stanu.

[ads2]

 

TRAJNA GARANCIJA

PROZORI obloženi alu-lajsnama imaju trajnu garanciju, a najbolji dokaz koliko je ovaj sistem efikasan su stari prozori i vrata na beogradskom Dorćolu. Stare jevrejske zgrade i danas imaju iste drvene prozore kao pre sto godina obložene aluminijumom, a jedina razlika u odnosu na današanji sistem rada je to što su prikačeni malim ekserima.

novosti.rs