Aktuelnosti Višegrad

PROMOCIJA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA

17800197_1147145672061666_954989948631857220_n

Kroz javnu raspravu, na temu: Informisanje I edukacija potrošača i trgovaca, koja je održana u Višegradu, prisutnima je omogućeno da se upoznaju sa novim zakonom o zaštiti potrošača, kao i ostvarivanjem prava potrošača.
“ Zakon o trgovini omogućio je potrošačima da roba na akciji mora imati I cijenu koja je bila prije te akcije. Česte su pritužbe građana da trgovci ne uvažavaju reklamacije na kupljenu robu. Promocijom novog Zakona o pravima potrošača građani stiču znanje o ostvarivanju svojih prava”, kazao je ministar u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković.

On je istako da je saradnja resornog ministrstva sa udruženjima potrošača u RSoj izu zetno dobra, ali da postoji potreba za novim poslovnicama, te da se otvara mogućnost otvaranja kancelarije I u Višegradu.

Đorđe Radanović iz Saveza udruženja za zaštitu potrošača RSe, kaže da se svaki potrošač koji ima primjedbu na kupljenu robu može obratiti Udurženju potrošača, te da su pravne usluge besplatne u svim kancelarijama.

“Građani se najviše žale na pogrešno obračunate cijene vode, struje, komunalne usluge I loš kvalitet mobilne telefonije I interneta”, navodi Radanović.

Trenutno je u RS aktivno osam kancelarija koje se bave zaštitom potrošača od kojih su dvije u Banjaluci, zatim u Zvorniku, Bijeljini, Istočno Sarajevu,Trebinju, Prijedoru i Doboju.
Kampanja se provodi zajedno sa Privrednom komorom RS-e u cilju promocije načina zaštite potrošača I navikavanja da što više kupuju domaće proizvode.

M.Andrić – Višegradske Vesti