Zanimljivosti

Proizvedeno pola miliona Fiata 500L

Fiat-500L-500000-01

Jubilarni automobil je Fiat 500L Cross sa Multijet motorom zapremine 1,6 litara od 120 konjskih snaga u bi-kolore sicilijansko narandžastoj boji sa sjajnim crnim krovom.

Predstavljen tržištu 2012. i redizajniran 2017. godine, ovaj krosover učvrstio se u samom vrhu svoje kategorije u Evropi u poslednjih pet godina i neprikosnoveni je lider na tržištima Italije i Španije.

Posmatrajući 2017. godinu u celini, model Fiat 500L dostigao je udeo na tržištu od oko 22 odsto u Evropi i više od 52 odsto u Italiji. U januaru 2018. godine, prodaja ovog modela u Evropi porasla je za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Savršen za savremenu porodicu, Fiat 500L odiše konceptom „kul i sposoban“ (Cool & Capable) kao spoj legendarnog stila modela 500 i funkcionalnosti dizajna Proizvedeno u kompaniji Fiat.

[ads2]

Petstohiljaditi primerak modela Fiat 500L sišao je danas sa proizvodne trake fabrike u Kragujevcu u Srbiji. Jubilarni automobil je Fiat 500L Cross sa Multijet motorom zapremine 1,6 litara sa 120 konjskih snaga u bi-kolore sicilijansko narandžastoj boji sa sjajnim crnim krovom. Novi rekord potvrđuje uspeh koji ovaj model beleži od svog predstavljanja na tržištu 2012. godine. Nije potrebno napominjati da se model učvrstio u samom vrhu svoje kategorije u Evropi u poslednjih pet godina i da je neprikosnoveni lider na tržištima Italije i Španije. Zatim, posmatrajući 2017. godinu u celini, Fiat 500L dostigao je udeo na tržištu od oko 22 odsto u Evropi i više od 52 odsto u Italiji. Naglašavajući krosover prirodu ovog modela, automobili Cross i City Cross predstavljeni su prošle godine i doprineli su ovim odličnim rezultatima.

Rezultati prodaje u prvom mesecu 2018. godine čine se jednako pozitivnim. U Evropi je zabeležen porast od pet odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Italiji tržišni udeo u ovoj kategoriji iznosio preko 50 odsto.

Kako bi potvrdio svoju vodeću ulogu na tržištu, model Fiat 500L redizajniran je 2017. godine i sada nudi više prostora, više tehnoloških rešenja i jedinstvenog karaktera. Ovaj automobil je savršen za mnogobrojne potrebe jedne savremene porodice i u potpunosti odiše konceptom „kul i sposoban“ (Cool & Capable) kao spoj legendarnog stila modela 500 i funkcionalnosti dizajna Proizvedeno u kompaniji Fiat. Trenutno, gama modela 500L uključuje tri verzije, pri čemu svaka ima sopstveni karakter i posebnu opremu: tu su Cross sa izgledom krosovera i 25 mm više odstojanja od tla i novim izborom režima vožnje, zatim Urban, koji je savršen za život u gradu, kao i verzija Wagon, koja je dostupna sa sedam sedišta. Gamu upotpunjuju model 500L City Cross, urbani krosover za uzbudljive gradske avanture, kao i specijalna serija 500L Mirror sa tehnologijom UconnectTM LINK kojoj se pristupa kroz sistem UconnectTM putem ekrana visoke rezolucije osetljivog na dodir od sedam inča. Ova tehnologija kompatibilna je platformama Apple CarPlay i Android AutoTM.

[ads1]

Nije slučajno da je novi rekord zabeležen baš u kragujevačkoj fabrici, koja je u potpunosti renovirana baš za potrebe proizvodnje modela Fiat 500L. Fabrika je otvorena u aprilu 2012. godine, nakon tri godine intenzivnih radova i milijardu evra investicija za nadogradnju infrastrukture, renoviranje objekata i proizvodnih kapaciteta, instalaciju najmodernije opreme i sistema za proizvodnju automobila.  Danas, fabrika u Kragujevcu predstavlja jedan od najsavremenijih proizvodnih pogona u okviru FCA Grupacije širom sveta.

netauto.rs