Zanimljivosti

Prodaja Kie Niro odlično počela

kia-niro-17-01

Novi Kia Niro odmah se pokazao kao Kijin prodajni hit, jer su evropski trgovci od njegovog predstavljanja početkom leta dobili više od 23.000 narudžbi. Od jula do kraja oktobra kupcima je isporučeno 5.815 primeraka Nira, a preostali kupci trebalo bi svoje automobile da dobiju do kraja godine.

Praktičnost i dizajn spojeni efikasnim hibridnim pogonom
Kia Niro je prvi automobil koji spaja praktičnost i dizajn krosovera s efikasnim hibridnim pogonom. Paralelni hibridni pogon kombinuje 1,6-litarski GDI benzinski motor s litijum-jonskim polimerskim baterijskim sklopom i elektro motorom snage 44 KS. Snagu na prednje točkove prenosi 6-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom. Emisije ugljen-dioksida kod Nira iznose samo 88 g/km, a potrošnja goriva vrlo skromnih 3,8 l/100km (kombinovano, novi evropski vozni ciklus).

Omiljen i među poslovnim i fizičkim licima
Isporučene automobile preuzelo je 46% fizičkih lica, dok je preostalih 54 % automobila prodato flotnim kupcima. Primera radi – u Kijinoj širokoj ponudi modela u Evropi je 57% svih automobila prodatoh fizičkim licima, a 43% flotnim kupcima. Niro je zato važan model za Kiu, jer južno korejski brend želi da masovnije prodre u sektor flotnih kupaca, gde Niro može da ponudi niske troškove održavanja i niske emisije ugljen dioksida. Tim adutima može da privuče nove poslovne kupce, koji se do sada nisu odlučivali za Kiu.

Michael Cole, izvršni direktor Kie u Evropi, o rezultatima je rekao: “Niro je dobro prihvaćen kako među fizičkim tako i među flotnim kupcima, koji žele da smanje troškove održavanja i emisije ugljen dioksida, a pritom ne žele da žrtvuju stil i praktičnost, u šta su prisiljeni kod ostalih hibridnih modela. Već sada vidimo da je Niro dobro prihvaćen na tržištima, gde emisije izduvnih gasova utiču na visinu poreza, a i kod ostalih stranaka kod kojih su najvažniji praktičnost i dizajn automobila.«

“Kia je na putu da srednjoročno u Evropi dostigne tržišni udeo od tri odsto i Niro će tu imati jednu od glavnih uloga. Niro pruža ubedljiv paket i trenutni prodajni uspeh dokazuje da na tržištu itekako postiji prostor za nove modele koji popunjavaju prazninu između krosovera i hibrida.”

Ključna pomagala koja donosi Niro su napredni sistem asistencije DRIVE WISE, koji između ostalog uključuje automatsko kočenje u nuždi s detekcijom pešaka. Kupci mogu da biraju između brojnih pomagala za povezivost kao što su npr. Android Auto™ i Apple CarPlay™ i Kijin vlastiti sistem usluga povezivosti (Kia Connected Services). Automobil koji je u potpunosti prilagođen upotrebi pametnih telefona nudi bežično punjenje pametnih telefona i premium audio sistem marke JBL s osam zvučnika.

Hibridni krosover može da povuče prikolicu mase do 1.300 kg, što su odlične mogućnosti za ovakav tip automobila.

Nirov 6-stepeni menjač s dvostrukim kvačilom vozaču omogućava direktniji i trenutni odziv – i zabavniju vožnju – u odnosu na hibridnu konkurenciju s uobičajenim CVT menjačem. Pri razvoju ovog modela inženjeri su potpuno nezavisno oslanjanje testirali u Evropi, Severnoj Americi i na Dalekom istoku, čime su postigli uglađeniju vožnju, bolje upravljanje i izvanrednu stabilnost.

Najduža evropska garancija i dalje ostaje snažan argument
Kao i svi ostali modeli Kia i Niro sedmogodišnjom garancijom (do 150.000 km, prve tri godine bez ograničenja pređenih kilometara) kupcima pruža bezbrižnost, što ne može da ponudi nijedan drugi proizvođač hibridnih krosovera u Evropi.

Niro u našoj zemlji početkom 2017. godine
Početak prodaje Nira je u našoj zemlji najavljen je početak iduće godine kada će da budu objavlejne cene i paketi opreme.

Kia Niro

Kia Niro

netauto.rs