Zanimljivosti

Prije kupovine kućnog ljubimca obratite pažnju na nekoliko stvari

20211022155903_687637

 

Kućni ljubimac je vjerovatno jedna od najlepših stvari na svijetu, ali i obaveza. Iako se veselimo kada ispunjavamo dane s veselom lopticom krzna, briga o njima podrazumjeva organizaciju, finansijske troškove, vrijeme i prilagođavanje svakodnevne rutine.

Upravo zato udomljavanju psa treba da pristupite odgovorno i razmislite hoće li se ova odluka uklopiti u vaš način života.

Psi će postati vaši najbolji prijatelji te je važno ocjeniti hoće li vaša veza s ovim četvoronošcem moći biti praćena ljubavlju i brigom. Zato smo u nastavku izdvojili nekoliko važnih stvari na koje treba obratiti pažnju prije nego se odvažite na kupovinu ili udomljavanje vašeg ljubimca.

 

[ads1]

 

Razmislite o svom načinu života i motivu za kupovinu psa

Kako bi vaš suživot bio skladan i lijep, budite iskreni prema sebi i razmislite koliko dnevno imate vremena za šetnju s psom, druženje i maženje. Važno je i istražiti te sa stručnjacima razgovarati o rasi psa koja najbolje odgovara vašem životnom tempu. Imajte na umu njihov temperament, kao i činjenicu da oni jako vole rutinu.

Uz to, različite rase zahtjevaju različit angažman kroz dan – količinu hrane, šetnji i sl. Ako niste često kući i ne možete psa voditi sa sobom, možda je bolje da sačekate s ovom odlukom. Važna će vam biti i podrška – članovi porodice i prijatelji koji će ove aktivnosti moći obaviti kada vi niste kući ili ste na putu.

Razmislite o finansijskim troškovima

Zavisno o rasi koju odaberete i starosti psa koji udomite, treba imati na umu troškove hrane, ljekova, obavezne vakcine, posjeta veterinaru, igračke.

Imajte na umu i brigu o zdravlju

Pojedine vrste pasa su genetski predodređene za određene bolesti, a veoma je važno da godišnje vaš pas odlazi na pregled kod veterinara.

 

[ads2]

 

Socijalizacija i emotivna veza

Zavisno o starosti psa kojeg udomite, imajte na umu i vaspitanje psa i njegovu socijalizaciju. Važno je da ga izložite raznim zvukovima, životinjama i ljudima te mu pomognete izrasti u razigranog, ali, lijepo vaspitanog psa. Imajte na umu i da ćete vi s njim izgraditi emotivnu vezu i pronaći najboljeg prijatelja u četveronožnom obliku.

Druženja s psom će vam donijeti neke nove uzbudljive momente, a neke od njih su više smjeha, razvijanje društvenih vještina, više aktivnosti i nove uspomene koje ćete pamtiti cijeli život.

(Zadovoljna.rs)