Kuće i vrt

Preporuka za baštovane koji vole intenzivne boje cvetova

221187863_554259148938082_8441629476967973697_n

 

Bungevilija – bogumila je puzavica koja cveta od maja do prvih mrazeva. Može dostići visinu i preko 10 m u primorskim krajevima. Odgovara joj mesto sa dosta sunca. U uslovima kontinentalne klime  bungevilija se gaji u saksijama ili žardinjerama, pa se tokom zime unosi u prostoriju gde temperatura ne ide ispod 5 stepeni. Bungevilija veoma često ukrašava balkone i terase. Zemlja u koju sadite biljku bi trebalo da bude mešavina treseta i peska (odnos 3:2) i bogata humusom. Nemojte preterivati sa zalivanjem, jer ćete u tom slučaju podstaći rast novih listova i smanjiće se cvetanje. Cvetovi su sitni i neugledni, ali pricvetni listovi su ono što mi zovemo cvetovima bungevilije. List ne gubi boju čak ni na nižim temperaturama, pa se efekat punog cvetanja zadržava veoma dugo.

[ads1]

 

Ako želite da bogumila bujno cveta, sadite je na mestu gde dnevno ima bar pet sati jakog sunčevog svetla.

Neka bude dobro zaštićena od vetra koji joj ne prija. Zimi može da podnese temperature od 5 do deset stepeni. Zimi gubi listove, a na proleće razvijaju se novi.

Bogumilu prihranjujte đubrivom  za biljke cvetnice na svake dve nedelje sve do septembra. Povremeno treba da se doda đubrivo bogato grožđem  i magnezijumom.

Na području Herceg Novog  bogumile su počeli  da gaje početkom  20  veka. Poznato je da se  u parku hotela “Boka” nalazilo nekoliko sadnica bogumile zasađenih 1935 godine.

 

[ads2]

 

 

“Ukrštanjem među vrstama dobijene su nove hibridne vrste i važni hortikulturni kultivar. U svetu danas postoji oko 300 varijeteta različite boje cvetova od bele, žute, narandžaste preko crvene do ljubičaste.

  • Bugenviliju možete gajiti i formirati kao stablo ukoliko je gajite u velikim baštenskim saksijama
  • Razmnožava se poluzrelim reznicama stabla u avgustu uz upotrebu hormona za ožiljavanje drvenastih biljaka. Ožiljavanje možete da obavljate u čistom pesku u senovitom delu bašte koji je zaštićen od jakog sunca i kiše.