Zanimljivosti

Prehlada – Kako nastaje i kako je liječiti?

alergija6

Obična prehlada nije ozbiljna niti smrtno opasna bolest, ipak sasvim je izvjesno da može da vam zagorča život. To je virusna infekcija gornjeg dijela respiratornog trakta koja napada nos i nazalne kanale, a može da se proširi i na grudni koš.

Svima su nam dobro znani ti užasavajući simptomi: grebanje u grlu, kihanje, glavobolja, bol u mišićima i začepljen nos. Ne postoji čarobni napitak koji bi mogao da nas poštedi bijede koja će nas, neizostavno, pratiti sljedećih četiri do deset dana: curenja iz nosa, kašljanja, besanih noći — a u težim slučajevima i bronhitisa ili sinusne infekcije. Postoji, međutim, nekoliko prirodnih načina liječenja koji mogu da ublaže simptome i skrate trajanje prehlade.

Vitamini protiv prehlade

Vitamin C – U dvadeset i jednom zasebno provedenom ispitivanju se pokazalo da vitamin C smanjuje trajanje i žestinu simptoma prehlade, u prosjeku za 23 posto.

Uspješnost vitamina C u borbi protiv kihavice možda može da se pripiše njegovim antioksidantnim svojstvima. Kada infekcija napadne organizam, posebne ćelije imunološkog sistema oslobađaju velike količine oksidišućih materija koje mogu da imaju toksično djelovanje na ostale ćelije. Aktiviranju ovih ćelija doprinosi konzumiranje velikih količina vitamina C, što navodi na pomisao da visoka koncentracija ovog vitamina može da osigura zaštitu od štetnih djelovanja toksina koji se pri tom oslobađaju.

[ads1]

 

Vitamin A – Vitamin A umanjuje rizik od ozbiljnih respiratornih infekcija. Nakon analiziranja dvadeset kontrolnih studija, istraživači su objavili u „Britanskom medicinskom žurnalu“ (1993) da dodatak vitamina A smanjuje stopu smrtnosti od respiratornih oboljenja za 70 procenata. Ako imate težak nazeb ili respiratornu infekciju, povećajte unošenje beta-karotina, koji se potom u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A. (Visoke doze čistog vitamina A se ne preporučuju jer mogu da ispolje toksično djelovanje).

Minerali

Cink — Cink je dobro poznat po svom blagotvornom djelovanju na zacjeljivanje rana i podsticanju tjelesnog imunološkog sistema. Nedavne studije tokom kojih je ispitivan cink su, međutim, ukazale na to da, mada cink ne ubija nevaljale viruse odgovorne za nazeb, on izgleda da sprečava njihovu reprodukciju ili umnožavanje.

Tokom jedne studije, preko sedamdeset studenata iz Dartmauta sisalo je pastile cink-glukonata-glicina tokom prvog dana pojavljivanja prvih znakova nazeba. Oni koji su uzimali pastile četiri puta dnevno na svaka dva sata u toku tog jednog dana, brže su se riješili kihavice nego oni koji te pastile nisu uzimali.

Blagotvorno ljekovito bilje protiv prehlade

Ehinacea – Ovo tradicionalno ljekovito sredstvo američkih Indijanaca dobija se iz korijena biljke sa latinskim nazivom Ecinacea angustifolia, ili iz korijena i lista ehinaceje. Danas njena popularnost raste i ona privlači sve više pažnje. Istraživači kažu da, mada vitamin C može da skrati trajanje prehlade ako se 1000 mg ovog vitamina uzme odmah pri pojavi prvih simptoma, ehinacea djeluje antiinflamatorno i antiinfektivno i može u velikoj mjeri da ublaži simptome prehlade.

Kliničko ispitivanje 180 pacijenata oba spola, starosti između osamnaest i šezdeset godina, pokazalo je da četiri pune pipete standardnog ekstrakta korijena ehinacee (ona vrsta koja se prodaje i u prodavnicama zdrave hrane) imaju značajan efekt na ublažavanje simptoma i skraćivanje trajanja gripe i gripoznih infekcija.

Bobice zove – Ova biljka se odnedavno pokazala kao pojačivač imunološkog sistema koji može da pomogne u odbrani od prehlade.

Brestova kora — Ovo sredstvo za smirivanje nadražujućeg kašlja i melem (otklanja sluz) trebalo bi da se uzima u vidu čaja ili pastila.

Šipak (šipurak) – Ovaj plod je odličan izvor vitamina C i može da se uzima kao čaj ili dodatak.

Hidrastis (žuti korijen) – Ova ljekovita biljka ima antibakterijska svojstva, a američki Indijanci su je upotrebljavali za liječenje infekcija. Može da se uzima interno (da se guta) ili koristi kao sredstvo za ispiranje (dezinfekciju) grla.

Kamfor, mentol i eukaliptol – Ovi derivati ljekovitih biljaka su od izuzetne pomoći ako vam je zapušen nos.

Sibirski ginseng — Ovaj botanički srodnik čuvene ginseng porodice ima mnoga medicinska svojstva. Sibirski ginseng se koristi za liječenje bronhitisa i kroničnih oboljenja pluća, a pomaže i u liječenju nazeba i infekcija.

Anis – Ova začinska biljka koristila se i kao ljekovito sredstvo još u drevnom Egiptu. Među njenim mnogobrojnim koristima, ona potpomaže otklanjanje guste sluzi nakupljene u grlu i respiratornim kanalima i dobra je protiv kašlja i nazeba.

Kora lovorovih bobica — Upotrebljava se već decenijama za liječenje mnogih bolesti. Vruć čaj, pripremljen od praha ove kore i uzet prilikom pojave prvih simptoma nazeba, kašlja ili gripa, mnogo pomaže iskašljavanje. Također doprinosi preznojavanju, čime se nazeb doslovno „izbacuje kroz znoj”.

[ads2]

 

Kopriva — Kopriva je dobro poznat narodni lijek za polensku groznicu i još neke alergije. Ublažava zapaljenja izazvana alergijskim reakcijama i doprinosi odčepljenju nosa i disajnih kanala u grudima. (Ne upotrebljavajte koprivu ako ste u drugom stanju ili imate neko oboljenje bubrega, a da se prethodno niste posavjetovali sa liječnikom).

Kajen (poznat i kao kapsikum) – Ova supstanca, koja se nalazi u paprikama, sadrži više vitamina C nego pomorandže. Kajenski čaj je odličan za nazeb i groznicu.

Efedra – Medicinska upotreba ove biljke datira još od 2800. g. p. n. e., kada su kineski ljekari počeli da je koriste u liječenju nazeba, astme, polenske groznice, bronhitisa i još nekih oboljenja. U zapadnjačkoj medicini se sa upotrebom ove biljke počelo 1923.godine, kada je jedinjenje, pronađeno u efedri, efedrin, pokazalo da ima brojna farmakološka dejstva. Ubrzo potom je efedrin i sintetiziran. Od tada se koristi za ublažavanje simptoma astme, polenske groznice i curenja nosa. (Proizvode sa dodatkom efedre možete da koristite samo pod stručnim nadzorom. Visoke doze efedre mogu da dovedu do srčanih problema sa smrtonosnim ishodom).

Nana — Nanu su u medicinske svrhe prije mnogo hiljada godina koristili još drevni Egipćani, Grci i Rimljani, prvenstveno za poboljšavanje varenja i liječenje crijevnih kolika, kao i za liječenje nazeba, groznice i glavobolje.

narodnilijek.com