Breaking News
Home / BIH / Republika Srpska / Aktuelnosti RS / PREDVIĐENE VELIKE KAZNE Vlada Srpske zabranila izazivanje panike tokom vanredne situacije

PREDVIĐENE VELIKE KAZNE Vlada Srpske zabranila izazivanje panike tokom vanredne situacije

lukac-seranic-pres-virus-korona-1

 

Vlada Republike Srpske je donijela odluku o zabrani izazivanja panike i nereda tokom vanredne situacije, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, nakon sjednice Vlade RS.

– Zabranjeno je pronošenje lažnih vjesti putem sredstava javnog informisanja i drutvenih mreža. Takve lažne informacije mogu izazvati ozbiljne posljedice – rekao je Lukač.

Predviđene su snakcije, novačana kazna do 1.000 do 3.000 KM za fizičko lice, a kazna od 3.000 do 9.000 za prava lica, odnosno 1.000 do 3.000 KM za odgovorna lica u pravnom licu.

 

 

– Oni koji šire lažne vijesti preko društvenih mreža ne mogu se sakriti, organi MUP-a će ih otkriti. Ima mnogih koji žele loše Republici Srpskoj i građanima, ali ćemo ih spriječiti – poručio je Lukač.

Policija Srpske će već početi da provodi mjere, jer odluka stupa na snagu odmah. Policija će lica koja šire lažne vijesti saslušati i utvrditi da li im je namjera da izazivaju paniku.

– Što se tiče autobusa, koji je došao iz Slovenije i zadržan je na graničnom prelazu, on je stavljen pod kontrolu i biće proveden do zdravstvene ustanove gdje će putnici biti podvrgnuti testiranju. Neće moći da napuste autobus – rekao je Lukač.

Dodao je da građani uglavnom poštuju mjere i preporuke za sprečavanje širenja virusa, ali ima neodgovornih.

 

 

Jutros je zaustavljeno vozilo u Trebinju, a te osobe nisu poštovale nalog za izolaciju. Oni će biti procesuirani za krivično djelo namjerno širenje zaraznih bolesti.

Policija od jutros na više mjesta u Srpskoj i u blizini graničnih prelaza sprovodi kontrole o poštovanju naloga za izolaciju.

– Policija u tom cilju kontroliše vozila i putnike, u skladu sa vanrednom situacijom. Do sada nije bilo drugih slučajeva, osim ovog u Trebinju da građani ne poštuju izolaciju. Svi koji to učine biće kažnjeni – kategoričan je Lukač.

 

srpskainfo.com

Check Also

9AB56B07-505C-4655-9802-EAA2CE2A0A13

Produžen rok za upis na Policijsku akademiju Banjaluka

Odlukom ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je produžen rok za prijem dokumenata za upis …

Powered by Master Media (TM)