Auto-moto

Predstavljen novi Jeep Meridian

dzim komander

 

Samo ime Meridan je novo za marku Jeep, ali model koji se “skriva” iza tog naziva nije originalan, već se radi o blago modifikovanom i indijskom tržištu prilagođenom, 4,8 metara dugom SUV-u zvanom Jeep Commander.
Debitovao je prošlog ljeta u Brazilu i osmišljen je na izduženoj platformi modela Compass, što znači da mu je motor postavljen poprečno (transverzalno).

 

[ads1]

 

 

Jeep Meridian se razlikuje od Commandera samo po nekim pojedinostima. Na primjer, posjeduje drugačiji okvir farova, različit dizajn felni, dok su izostale LED trake dnevnih svjetala, koje su na originalu montirane na prednjem braniku. Dodatno, izmjenjena je i postavka sistema ogibljenja, pa može biti samo s oprugama i pasivnim amortizerima.

Neće biti zaista jednostavnih konfiguracija. Već od osnovnog paketa, Meridian dolazi kao sedmosjed i sa virtuelnom instrumentacijom uz ekran dijagonale 10,25 inča, i tablet multimedijalnog sistema (10,1 inč). Dodatno, novajlija raspolaže sa šest vazdušnih jastuka. Kasnije će biti ponuđena i modifikacija sa zasebnih kraljevskim sedištima u drugom redu, ali ova mogućnost još uvijek nije otvorena ni u Brazilu.

Ako se kupac Commandera mogao dvoumiti u pogledu izbora motora (benzinski i dizel), onda se Indijac koji pazari Meridian nema šta misliti. Jedino što može izabrati jeste dvolitarski turbodizel sa 170 konjskih snaga, što će reći da se nisu obistinile glasine o lansiranju moćnije varijante.

Kod mijenjačke kutije je druga priča, pa imamo šestostepeni ručni mijenjač, ali i alternativu u vidu devetostepene automataske transmisije. U osnovnom izvođenju, Meridian je automobil s prednjim pogonom, dok je prenosni mehanizam 4×4 dostupan uz doplatu. Nudi se samo s automatskom transmisijom, a onda dolazi sa spojnicom koja uključuje i zadnju osovinu.

Meridian će se sklapati u pogonima koje je svojevremeno grupacija FCA podigla u indijskom gradu Puni. Tamo se već montiraju i vozila s oznakama Jeepa Compassa i Wranglera. Dodatno, obnarodovan je podatak o stepenu lokalizacije koji iznosi 82 odsto!

Krosovers će pred kupce na indijskom potkontinentu negdje u junu ove godine, dok će izvoz na australijsko, južnokorejsko i japansko tržište nekda započeti, samo što nije precizirano kada. Tada će se prodavati pod međunarodno poznatim indeksom: Jeep Commander, prenosi AutoRepublika.

Izvor: Agencije

 

[ads2]