Zanimljivosti

Predstavljen Audi Q8 concept

Audi Q8 ConceptAudi Q8 concept

 

Kao što je i najavio Audi je u Detroitu premijerno prikazao konceptni Q8, veliki luksuzni SUV koji bi kao serijska verzija trebalo da postane ozbiljan konkurent modelima Mercedes GLE Coupe i BMW X6.

 

Autori koncepta Q8 smatraju da je on alternativni model za klasična SUV vozila, sportskog i elegantnog izgleda. Audi Q8 concept opremljen je najluksuznijom opremom i najmodernijom tehnologijom kojom ovaj nemački proizvođač raspolaže.

Audi Q8 concept nudi obilje prostora i evoluciju virtuelnog kokpita što znači da donosi veliki broj ekrana i luksuza. Predviđen je za prevoz četiri putnika kojima je na raspolaganju prtljažni prostor zapremine 630 litara.

 

Novi Audi Q8 spada u grupu tzv. Full size SUV modela, za 40 milimetara je niži od modela Q7 dok su dužina i širina iste. Međuosovinsko rastojanje je tri metra i uz kupe formu unosi svežinu u Q gamu. Linija krova spušta se ka zadnjem delu skrivajući zadnji kraj u kojem je prostor namenjen za dva putnika. Pretpostavlja se da će proizvodna verzija u ovom delu pretrpeti izmene kako bi serijski Q8 pored vozača i suvozača mogao da primi još tri putnika.

 

Konceptni model je Plug-in hibrid koji pokreće kombinacija benzinskog motora 3.0 TFSI od 333 KS i elektromotora od 100 kW kojeg električnom energijom snabdeva litijum-jonska baterija kapaciteta 17,9 kWh. Oba motora zajedno, razvijaju snagu od 449 KS i maksimalni obrtni moment od 700 Nm. Impozantna snaga i obrtni moment omogućuju mu ubrzanje od 0 do 100 kilometara na sat za 5,4 sekunde i najvišu brzinu od 250 km/h. U kombinovanom radu benzinskog i elektro motora Q8 concept troši 2,3 l/100 km. Za punjenje baterija putem 7,2 kW punjača potrebna su 2,5 sata.

 

Snaga se prenosi putem osmostepenog automatskog menjača i quattro sistema. Pogon na sve točkove kontroliše Torque vectoring sistem, a vrhunsku bezbednost i komfor obezbeđuje adaptivno vazdušno oslanjanje.

 

Proizvodna verzija Q8 očekuje se u narednih godinu dana.
Audi Q8 conceptAudi Q8 concept

netauto.rs