Aktuelnosti RS

Predsjedništvo BiH: Odluka o pregovorima za sporazum o graničnim prelazima sa Srbijom

20161103193403_221607

Sarajevo – Predsjedništvo BiH donijelo je danas u Sarajevu odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Srbije o graničnim prelazima.

Predsjedništvo je donijelo i odluku o produženju mandata grupi podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru – “Odlučna podrška” u Avganistanu.
Na današnjoj sjednici primljena je k znanju informacija o mogućem vojnom doprinosu Oružanih snaga BiH Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU i data načelna saglasnost Predsjedništva za angažovanje do 40 pripadnika Oružanih snaga BiH u misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici, nakon što se sprovede zakonom predviđena procedura.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je ministru odbrane BiH Marini Pendeš dato ovlaštenje da na predviđen način obavijesti nadležne strukture EU o spremnosti BiH da uputi u misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici kontingent Oružanih snaga BiH.

Savjet ministara BiH zadužen je da dostavi Predsjedništvu ocjenu opravdanosti učestvovanja kontingenta Oružanih snaga BiH u misiju obuke EU u Centralnoafričkoj Republici.

Predsjedništvo je danas dalo saglasnost za održavanje vježbe u 2017. godini u skladu s odredbama Sporazuma o pravnom položaju snaga /PFP SOFA/ iz 1995. godine i njegovih pratećih protokola, kao nastavak ranijih uspješno održanih vježbi.

Za funkcionalnog nosioca aktivnosti određeno je Ministarstvo bezbjednosti BiH, koje će biti domaćin vježbe, dok je Ministarstvo odbrane BiH zaduženo da, u skladu sa zahtjevima vježbe, pruži neophodnu pomoć i podršku iz svoje nadležnosti.

Prihvaćena je odluka Savjeta ministara i data saglasnost za pripremu i izvođenje vježbe NATO Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe /EADRCC/ za otklanjanje posljedica katastrofe “BiH 2017”.

Predsjedništvo je zadužilo Ministarstvo bezbjednosti BiH da u saradnji sa NATO i nadležnim institucijama i organima u BiH izvrši pripreme i izvođenje vježbe, te nakon završetka vježbe i izvršene ocjene podnese izvještaj Savjetu ministara i Predsjedništvu.

U saopštenju se dodaje da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o pristupanju BiH Međunarodnoj konvenciji za zaštitu novih biljnih sorti te odluku o prihvatanju i određivanju potpisnika za više sporazuma.

Predsjedništvo je prihvatilo pokroviteljstvo manifestacije “Izbor sportiste godine 2016” u organizaciji “Nezavisnih novina”, koja će biti održana u Sarajevu, 15. decembra.

srna