Zanimljivosti

Pravilno sjedenje ključno za bezbjednost u vozilu

20180204142056_463412

Pravilan položaj za upravljačem vozila je vrlo bitan faktor koji utiče na sigurnost u vožnji.

Pravilnim položajem za upravljačem umanjujete vrijeme reakcije u opasnim situacijama, sprečavate nastanak povreda koje nastanu zbog nepravilnog sjedenja (jako velik je popis ovih povreda), te se ugodnije voziti s vama zbog bolje kontrole (manje naglih pokreta).

Pravilna pozicija sjedišta:

  • Sjedište treba da bude na takvoj udaljenosti da nemate mogućnost ispružiti noge do kraja. Dakle, podesite udaljenost tako da koljeno bude savijeno i nakon pritiska kvačila do kraja.

Objašnjenje: U slučaju opasnosti refleksno ćete se oduprijeti nogama od naslona za nogu ili od papučice kočnice i slično. Ukoliko u takvoj situaciji možete ispružiti nogu do kraja – sav udarac će se prenijeti na kukove. Uzevši u obzir da pri frontalnom sudaru od samo 50km/h prosječna osoba ima težinu veću od 5.000 kg, jasno je da postoji opasnost od loma kukova, a radi se “samo” o brzini od 50km/h.

[ads1]

Nadalje, kada su noge ispružene centar mase je dalje od tijela, stoga vam je potrebno više snage i vremena da biste pomaknuli nogu. Što su noge bliže to je brzina pomicanja noge sa gasa na kočnicu veća. Takođe ukoliko možete ispružiti nogu, postoji i povećana opasnost da će vam noga jednostavno skliznuti s papučice.

  • Naslonjač ne smije biti previše zalegnut, a pravilan (siguran) položaj je takav u kojem se ruke ne mogu ispružiti do kraja, odnosno u kojem se zglob ruke postavi na vrh volana uz blagi luk u laktu.

Objašnjenje: Kao i kod ispruženih nogu, tako se i ovdje u slučaju opasnosti čovjek refleksno opire rukama o volan. Ako ruke možete skroz ispružiti sav udarac će se prenijeti na ramena te često slijedi lom istih (ramena, kao i gotovo svaki drugi dio tijela, jednostavno ne mogu podnijeti tolika opterećenja).

Nadalje, ako su ruke skroz ispružene – 30% ćete sporije okrenuti volan. Ukoliko kod zanošenja vozila zakasnite samo stotinku sekunde više nećete biti u mogućnosti povratiti kontrolu nad vozilom. (Ispružite skroz ruke ispred sebe i zakrenite u jednom smjeru što brže možete, kao da držite upravljač. Sada to isto ponovite sa rukama blizu tijela. Šta primjećujete?).

  • Naslonjač za glavu mora biti podešen da podupire glavu, i da je koji centimetar iznad glave.

Objašnjenje: Ukoliko iza glave nema naslonjača za glavu sigurno će doći do ozbiljnih povreda i pri benignom sudaru. Bez naslona za glavu, a ako vas neko udari sa zadnje strane vozila, glava će trznuti unazad što će rezultirati pucanjem vratnih pršljenova i pri vrlo malim brzinama.

U slučaju opasnosti refleksno ćete se oduprijeti i nogama i rukama, zbog čega ćete se malo izdignuti iz sjedala, stoga je bitno da naslon za glavu bude malo iznad glave pri normalnom sjedenju.

Pravilno rukovanje upravljačem:

  • Obje ruke uvijek kada je moguće trebaju biti na upravljaču
  • Pravilan položaj ruku odgovara kazaljkama sata: 9-15 h
  • Tokom okretanja volana ruke ne smiju udarati o koljena. Ovo se obično ispravi podešavanjem upravljača, a ako nemate takvu mogućnost treba podesiti visinu sjedišta
  • Prilikom nailaska na krivinu, obavezna je korekcija kako bi se ona savladala bez isprepletanja ruku, odnosno bez potrebe za puštanjem upravljača jednom rukom

Uticaj položaja sjedenja na sigurnost

Već smo naveli opasne posljedice koje nastaju kao rezultat nepravilnog sjedenja za upravljačem automobila.

Ovdje ćemo ih samo nabrojati: povećan rizik od povreda i pri benignim sudarima, 30% više vremena potrebno za reakciju nakon uočene opasnosti, gubitak kontrole usljed nepravilnog sjedenja.

[ads2]

Povrede koje nastaju nepravilnim sjedenjem

Povrede kukova su često posljedica sudara, a nastaju usljed nepravilnog sjedenja. Ove povrede spadaju u teške tjelesne povrede, a oporavak od istih je dugotrajan i rijetko potpun. Starenjem ove povrede se vraćaju u obliku boli i smanjenju pokretljivosti. Veliki broj osoba koje su pretrpjele ove povrede kažu da bol nikada ne prestane, sve do zamjene kukova vještačkim.

Ukoliko doživite ovakvu nesreću obavezno se konsultujte sa ljekarom o mogućim implikacijama, te eventualnoj operaciji nakon određenog vremena (ukoliko oporavak ne bude zadovoljavajući). Nakon konsultacije proučite vaše zdravstveno osiguranje, po potrebi uplaćujte dodatno osiguranje kako se ne biste morali brinuti o troškovima operativnog zahvata ili dodatnog liječenja.

Povrede vrata su česte u automobilskim nesrećama.

Najčešće povrede su deformacija (neck strain) koja nastaje usljed naglog trzaja glave, povreda živca na potiljku (Cervical Radiculopathy / pinched nerve) što za posljedicu ima slabost u rukama i mišićima, bol u vratu usljed povrede vratnog diska (Herniated Disc) što rezultira ispuštanjem hemikalije koja nadražuje živac te na taj način uzrokuje bol, itd..

Povrede lica, mogu nastati od gotovo bilo čega – udarac u upravljač, kontrolnu ploču, staklo, itd.. Ovakve povrede su uglavnom rezultat nekorištenja sigurnosnog pojasa!

(Autopress.hr)