RegionSrbija

Policija u civilu skida srpske tablice na Kosovu

20181122121652_509395

 

Zamjenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj izjavio je danas da bi kosovska vlada uskoro mogla da uvede recipročne mjere Srbiji kada je riječ o registarskim tablicama, a u međuvremenu pripadnici Kosovske policije u civilu oduzimaju srpske registarske tablice u selima Ranilug i Veliko Ropotovo.

Prema Ljiljaju mjera oduzimanja srpskih tablica bi značila da vlasnici vozila sa tim oznakama tokom boravka na teritoriji kosova imaju privremene tablice.

Upitan da prokomentarise poziv EU Prištini da ukine odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, Ljimaj kaže da je takav Brisela bio očekivan, prenijela RTK.

“Evropska unija mora da shvati da Kosovo više ne može da prihvati pristup kakav Srbija ima prema nama”, rekao je Ljimaj.

 

[ads1]

 

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama RTK2 na srpskom jeziku, policajci u civilu su zaustavljali vozila sa tablicama centralne Srbije, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje.

Jedan od očevidaca je potvrdio da je policija oduzimala tablice pod izgovorom da kada “ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu”.

Policija je takođe zaustavljala i vozila sa RKS i KS tablicama, ona su detaljno proveravana, a od vozača su tražili kompletnu opremu od prve pomoći, lanaca, do “obaveznog” posjedovanja ćebeta u gepeku automobila.

Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje.

 

[ads2]

 

 

U selima Ranilug i Veliko Ropotovo žive isključivo Srbi. Nema zvaničnih informacija da li je slična akcija sprovedena i u drugim sredinama na Kosovu.

RTK2 je pokušao da stupi sa nekoliko policijskih službenika i portparola, među kojima je i portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani, međutim svi su bili nedostupni.

Upravljanje vozilima sa srpskim tablicama na Kosovu dogovoreno je dijalogom u Briselu.

nezavisne.com