Aktuelnosti RS

Policija savjetovala građane šta da rade u slučaju nestanka djeteta

Na teritoriji istočnohercegovačkih opština u posljednjih nekoliko godina nije evidentiran nijedan slučaj nestale djece, ali oprez nikada nije naodmet.

Ovo je rečeno u Policijskoj upravi Trebinje, koja je dijeljenjem promotivnog materijala i edukativnim predavanjima u ovom gradu započela kampanju povodom obilježavanja 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece.

U sklopu preventivne kampanje pod nazivom “Rastimo sigurno”, pripadnici Policijske uprave Trebinje će dijeliti letke na svim trgovima lokalnih istočnohercegovačkih zajednica, a predavanja će biti održana za sve đake drugih razreda osnovnih škola.

“U Trebinju smo već podijelili letke i upoznali građane sa činjenicama kako treba da se ponašaju ukoliko dijete nestane, a to je da ostanu pribrani, da se vrate na mjesto gdje su posljednji put vidjeli dijete, da obiđu sva mjesta koja dijete voli da posjećuje, ali i ona koja su opasna ako ih ima u blizini”, kazala je Jovana Samopjan, portparolka Policijske uprave Trebinje, dodajući da tek nakon svega toga, ako se dijete ne pojavi, obavještavaju se policijski službenici kojim se daje detaljan opis i najnovija fotografija djeteta, kao i drugovi sa kojima se druži i mjesta koja ono voli.

Samopjanova je napomenula da u posljednjih tri do četiri godine u Hercegovini nije bilo prijava o nestanku djeteta, osim jedne u Trebinju koja se dogodila prije nekoliko mjeseci, ali je dijete odmah pronađeno.

nezavisne.com