Aktuelnosti RS

Podrška Slobodarske partije Austrije referendumu u Srpskoj

064782

Da podrška referendumu u Srpskoj ne izostaje ni kada je riječ o pojedincima u međunarodnoj politici pokazuje primjer iz Austrije. Slobodarska partija već je u nekoliko navrata podržala stavove Republike Srpske. U razgovoru za našu televiziju poslanik Slobodarske partije u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović potvrđuje podršku koja Srpskoj, kada je u pitanju pravo na referendum, stiže iz Austrije.

Referendum o danu RS održava se 25. septembra sedam dana prije lokalnih izbora u BiH i predsjedničkih izbora u Austriji. Srpska zajednica u Beču sa velikim interesovanjem iščekuje ova dva događaja. Za razliku od aktuelnog političkog vrha Austrije, partija koja je trenutno u usponu –Slobodarska partija i njen kandidat za predsjednika Norbert Hofer podržavaju referendum o danu RS

“Referendum je demokratsko pravo jednog naroda. Zaista ne postoji više nego što je demokratija učinila na tom planu nego da dozvoli narodu da putem referenduma izjasni svoju volju. Prosto me zabrinjava kada se moje kolege političari miješaju u unutrašnju politiku zemalja i zaboravljaju ono načelo, nacelo demokratije”, ističe Damnjanović.

Ne treba zaboraviti da je predsjednik Dodik u najtežim trenucima ostvario ono što mnogi nisu očekivali, iako je bio trn u oku mnogima sa područja bivše Јugoslavije, pa čak i iz Evrope, kaže Damnjanović. Za Srbe iz Beča nema dileme.

“Smatram da je gospodin Dodik jedino pravo rješenje i da će njegova partija pobijediti na lokalnim izborima. Zdravo je u politici jedne zemlje imati dobru opoziciju, jaku opoziciju, ali koja dolazi sa kompetentnim i dobrim prijedlozima. Najlakše je rušiti nešto, ali je pitanje šta će biti poslije toga, da li će biti bolje”.

Kao primjer kakvu snagu može da ima demokratija, Damnjanović je spomenuo poništenje drugog kruga predsjedničkih izbora u Austriji. Nada se pobjedi kandidata svoje partije Norberta Hofera i ističe da bi njegova pobjeda mogla mnogo toga da promijeni, ne samo u austrijskoj politici, već i u politici EU.

“Ukoliko gospodin Hefer pobijedi, biće otvorena vrata mnogim manjim partijama, odnosno biće uvedena prava demokratija možda i u EU. Možda će i u BiH, Republici Srpskoj isto da se dese mnoge promjene poslije pobjede Hofera. U kom smislu? U smislu demokratije. Da se vidi kako se radi, da se poštuje volja naroda, a ne da se jednostavno volja naroda baca u drugi plan”.

Kao prvi austrijski poslanik srpskog porijekla spreman je kaže da učini sve što je u njegovoj moći da približi Banjaluku Beču, i obrnuto. Poštovanje i prijateljstvo koje veže Slobodarsku partiju Austrije, njenog lidera Hajnca Kristijana Štrahea i predsjednika RS, kaže, garant je da će Srpska u političkim krugovima Austrije imati mjesto kakvo zaslužuje.

RTRS