Aktuelnosti Višegrad

PODIGNUT KRST NA BRIJEGU STARI GRAD

krst-1

VIŠEGRAD – Na brijegu Stari grad u Višegradu danas u članovi Boračke organizacije Višegrad podigli krst visine četiri metra u znak zahvalnosti sedmorici ruskih dobrovoljaca koji su poginuli u redovima Druge podrinske brigade u otadžbinskom ratu na ratištima oko ovog grada.

„Ruski krst simbolizuje vijekovima poznato i njegovano srpsko- rusko prijateljstvo a ujedno se odužujemo ruskim dobrovoljcima koji su dali živote za slobodu Višegrada i Republike Srpske“, rekao je predsjednik Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić.

Osvještenje ovog spomen- obilježja obaviće se 12.aprila u 10 časova kada je i Dan ruskih dobrovoljaca u Republici Srpskoj.

„ Uputili smo poziv i očekujemo prisustvo ovoj svečanosti i porodica poginulih ruskih junaka“, doda je Vasić.

Krst je donacija Doborovoljnog društva za vanredne situacije i prevencije Udruženja boraca ratova devedesetih godina iz Zvečana.

Konstrukcija krsta od prohroma teška je oko 400 kilograma a na ovu kotu, gdje je bio srednjovjekovni grada plemića Pavlovića, sav materijal su na leđima iznijeli demobilisani borci Vojske Republike Srpske iz Višegrada.

Planirano je da se do spomen-obilježja izgradi i kvalitetna pješačka staza i da se znamenje osvijetli.

Stari grad je jedan od višegradskih vidikovaca a krst je vidljiv sa svih strana, iz grada kao i sa magistralnog puta Užice – Višegrad – Ustiprača.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com