Aktuelnosti RS

PODELE U VLADAJUĆOJ KOALICIJI na nivou BiH oko spajanja opštih i lokalnih izbora

Vladajuća koalicija na nivou BiH podržala je spajanje opštih i lokalnih izbora, ali se u provođenju te ideje već pojavljuju prve pukotine.

Formalno, formirali su tim stručnjaka za izmenu Izbornog zakona BiH, čime su napravili prvi korak ka provođenju u delo dogovora o izmeni izbornog zakonodavstva.

Međutim, predsedavajući Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić je kritikovao dogovor lidera koalicije jer smatra da je nemoguće spajanje izbora već 2018. godine.

Mladen BosićFoto: Srna / Srna Mladen Bosić

– Ta priča o spajanju izbora je manipulacija, ne mogu da verujem da političari koji su to plasirali ne znaju za reperkusije. To je moguće za izbore 2020. ili 2022, ali pre toga treba doneti zakon. Ne možete nikome skratiti mandat, jer bi se žalili Ustavnom sudu – izjavio je Bosić za sarajevske medije.

I nakon ovoga, lider PDP Branislav Borenović smatra da je objedinjavanje izbora moguće već za dve godine.

Branislav Borenović i Vukota GovedaricaFoto: Siniša Pašalić / RAS Srbija Branislav Borenović i Vukota Govedarica

-Tu priču je pokrenuo Dragan Čović i ona je dobila podršku svih iz koalicije. Neka stručni timovi vide kako i kada je to realno uraditi – kaže Borenović za „EuroBlic“. On tvrdi da su generalno svi i dalje saglasni s tim, samo je pitanje kako to tehnički izvesti.

-Izborni proces treba učinili efikasnijim i poštenijim. Takođe, iz PDP se snažano zalažemo za uvođenje centralnog brojačkog mesta za svaku opštinu ili grad i da se ide sa otvorenim listama. Za nas je vrlo bitno i definisati ulogu biračkih odbora – kaže Borenović.

Predsednik SDS Vukota Govedarica ipak staje iza svog prethodnika na čelu SDS, bez obzira što je i sam podržao Čovićev predlog o spajanju izbora.

-Bosić je tu apsolutno upravu. Ideju o spajanju izbora vidim kao jednu od Čovićevih dimnih bombi. Nju treba posmatrati u kontekstu širih promena Izbornog zakona. Ipak, ostavimo radnoj grupi da ta pitanja razmotri – kaže Govedarica za „EuroBlic“.

Lovrinović: Sve je moguće

Šef Kluba poslanika HDZ u Predstavničkom domu BiH Nikola Lovrinović uverava da je spajanje izbora moguće 2018.

-Stotine puta smo se uverili da je u BiH sve moguće, pa zašto ne i to. Mislim da to verovatno ni jednom političkom faktoru nije neki poseban problem – kaže Lovrinović za „EuroBlic“.

Nikola LovrinovićFoto: EuroBlic / RAS Srbija Nikola Lovrinović

Na pitanje kako komentariše sumnje pojedinih članova koalicije u uspeh dogovora, odgovara da se „svaka partija prema toj mogućnosti odnosi u skladu sa vlastitim procenama spremnosti za izbore“.

– Tek posle Nove godine očekujem da nešto bude spremno za parlamentarnu proceduru – prognozira Lovrinović.

S.P./blic.rs