Aktuelnosti Višegrad

POČELA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA

GORAN-LONCAREVIC-specijalista-za-plucne-bolesti
VIŠEGRAD – U Domu zdravlja u Višegradu danas je počela vakcinacija građana protiv sezonskog jesenjeg i proljećnog gripa . Ova zdravstvena ustanova je stotinu vakcina nabavila uz posredstvo Instituta za javno zdravstvo.

Zdravstveni radnici kažu da ove vakcine nisu za prodaju i daju se samo određenim kategorijama pacijenata.

„ A to su pacijenti na hemodijalizi, oni koji boluju od dijabetisa inzulin zavisni, bolesnici koji su imali hirurške intervencije, urađene endo- proteze i bajpase i slično , djeca oboljela od reumatskih bolesti i drugi“; kaže ljekar Goran Lončarević.

Prema savjetima ljekara vakcinacija bi trebalo da se obavi do kraja oktobra ili u novembru ove godine.

[ads1]
Lončarević pojašnjava da vakcine mogu primiti građani koji ne boluju od akutnih bolesti, oni koji nisu pod temparaturom, kao i bolesnici koji nemaju pogoršanja svojih bolesti jednom riječju moraju biti u stabilnom zdravstvenom stanju.

Ovdje se smatra da je broj od stotinu vakcina dovoljan za pacijente koji ih ne plaćaju . Oni koji žele vakcinaciju vakcine mogu da kupe u apotekama a da se vakcinišu u Epidemiološkoj službi Doma zdravlja.

Medicinska sestra Ranka Mišković iz ove službe kaže da su danas došli prvi pacijeni i ukupno ih je bilo devet.

[ads2]

„ To su uglavnom pacijenti koji boluju od šećerne bolesti i sa ugrađenim bajpasom, svi koji podliježu režimu vakcinacije“, dodala je Miškovićeva.

U višegradskim apotekama kažu da da vakcine protiv gripa nisu dobili ali iskustva iz prošlih godina su da za njih vlada mali interes.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com