Aktuelnosti Višegrad

PLANINARI ŠETALI RZAVSKIM BREGOVIMA

VIŠEGRAD – Osmi planinarski susreti i pohod poetičnog imena „ Prošetajmo rzavskim bregovima“, okupio je ove godine u Višegradu više od stotinu planinara iz desetak planinarskih društava iz Republike Srpske i Srbije.

Start pohoda bio je kod hrama Svetog Jovana a cilj Crvene stijene na granici sa Srbijom na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara. Predsjednik planinarskog društva „Stolac“ iz Višegrada Žarko Krsmanović rekao je da na pohodu učestvuju planinari iz planinarskih društava koji su prijatelji Višegrađana i sa kojima su se susretali na mnogim pohodima u Republici Srpskoj i Srbiji.


Pred polazak na pohod

„ Cilj nam je da što više ljudi, a posebno mladih izvučemo iz kafića, kafana i sa ulice i usmjerimo ih ka prirodi i možemo se pohvaliti da smo u tome uspjeli jer je sve više članova u našem društvu a i učesnika naših pohoda poznatim planinarskim stazama“, dodao je Krsmanović.

Planinar Željko Dolić iz PD „Glasinac“ iz Sokoca kaže da Sokočani rado dolaze na višegradske planinarske staze i da je ovaj pohod, gdje ih dosta učestvuje, potvrda ove tvrdnje.

Sanja Mrakić iz paninarskog društva „Tara“ iz Bajine Bašte kaže da je od njihovih sedamdeset članova dvanaest došlo u Višegradsku banju i da će pozvati Višegrađane da budu njihovi gosti.

Član planinarskog društva „Era“ iz Užica Slobodan Stefanović kaže da ovi pohodi nisu samo šetnja po prirodi već i druženje planinara, sklapanje prijateljstava među ljudima gdje ne treba zanemariti ni zdravstveni momenat.

Planinarsko društvo „ Majevica“ iz Bijeljine ove godine obilježava trideset godina postojanja. „ Oduševljeni smo ljepotom Višegrada i njegove okoline, dobro uređenim planinarskim stazama a najviše nas impresioniraju vidici sa kojih puca pogled na višegradsku kotlinu“, rekao je član ovog društva Nebojša Zorić.

I Novica Koroman iz PD „ Jahorina“ iz Pala je ocjenio ovaj pohod izuzetno uspješnim i rekao da će ponovo doći.

Organizator pohoda „ Prošetajmo rzavskim bregovima“ bilo je PD „Stolac“ iz Višegrada.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com