Zanimljivosti

Pet zvezdica za Kodiaq

Skoda-Kodiaq-EuNCAP-17

Škoda Kodiaq postigao je najvišu ocenu u pogledu bezbednosti. Evropski program za ocenu bezbednosti novih automobila (eng. European New Car Assessment Programme, Euro NCAP) dodeljuje velikom SUV-u češkog proizvođača automobila najbolju ocenu od pet zvezdica. Kod Euro NCAP ispitivanja ocenjuju se zaštita odraslih osoba i dece, sistem zaštite pešaka i bezbednosni sistemi potpore. Kodiaq je, nakon modela Octavia, Fabia, Rapid, Citigo, Yeti i Superb, sedmi model češke marke koji je ocenjen vrhunskom ocenom u pogledu bezbednosti. Ovih 5 zvezdica odražava visok standard bezbednosnih sistema koje je razvila Škoda.

“Euro NCAP jedno je od najzahtevnijih bezbednosnih ispitivanja. Iz tog razloga ponosni smo na to što smo uspeli da dobijemo najvišu ocenu”, rekao je Christian Strube, šef odeljenja za tehnički razvoj marke Škoda. “Spisak inovativnih tehnologija i pametnih rešenja koja se nalaze u modelu Kodiaq uistinu je dugačak. Uprkos činjenici što se već samim oblikom karoserije ostvaruje velik doprinos u pogledu bezbednosti, dodatno smo povećali i pasivnu bezbednost. Pri tome proširili smo napredne sisteme podrške kako bismo u što većoj meri garantovali potpuno sprečavanje sudara”, nastavlja Strube.

Euro NCAP dodelio je izvrsnu ocenu od 92 odsto za sistem zaštite odraslih putnika. Tokom ispitivanja zaštite od bočnog udara Kodiaq je postigao pun broj bodova uz dobar nivo zaštite svih ugroženih delova tela. Istaknuta je i dobra zaštita vratnih pršljenova prilikom sudara naletanjem od pozadi. Euro NCAP posebno je komentaisao dobar način funkcionisanja serijskog sistema kočenja u nuždi. Sistem dobro funkcioniše pri malim brzinama uobičajenim za gradsku vožnju, a takođe je pomogao u izbegavanju gotovo svih sudara u vožnju autoputem. Škoda Kodiaq uz svoje putnike štiti i pešake. Euro NCAP dodelio je najveći broj bodova zaštiti koju branik pruža za noge pešaka. Dobri rezultati ostvareni su i u pogledu zaštite kukova, kao i prikladne zaštite najvećeg dela područja glave.

Bezbednosna oprema u modelu Kodiaq ispuniće svačije želje. Izuzetna čvrstoća automobila i ukupno devet vazdušnih jastuka zaštitiće putnike u ozbiljnim slučajevima: vozačev i suvozačev vazdušni jastuk, vazdušni jastuci za glavu, vozačev vazdušni jastuk za kolena i bočni vazdušni jastuci napred i pozadi. Uz sigurnosne pojaseve s pričvršćivanjem u tri tačke i zatezačima pojasa, uz ISOFIX pripremu za dečje sedište na zadnjim sedištima deo serijske opreme čine i automatska aktivacija uređaja za svetlosno upozorenje tokom kočenja u slučaju opasnosti, automatsko otključavanje vrata i aktiviranje uređaja za svetlosno upozorenje, kao i prekid dovoda goriva prilikom sudara. Ako predstoji sudar, proaktivna zaštita putnika pri tome zatvoriće prozore i pomični krov, zategnuće sigurnosne pojaseve na prednjim sedištima. Multikoliona kočnica sprečava nekontrolisano dalje kotrljanje vozila tokom sudara.

Škoda Kodiaq opremljen je brojnim kamerama i sistemima koji se zasnivaju na radarima i senzorima. Sistem Front Assist uključujući City funkciju kočenja u nuždi s prediktivnim sistemom zaštite pešaka pomaže u sprečavanju sudara s pešacima. Četiri kamere sistema za kontrolu okoline (Area View) prikazuju šta se nalazi u neposrednom okruženju SUV-a. Proširena funkcija kočenja (Manoeuvre Assist) i podrška izlaska sa parkirnog mesta (Rear Traffic Alert) pomažu kada je ograničena vidljivosti i upozoravaju na skrivene opasnosti.

Škoda nudi i druge važne bezbednosne sisteme podrške s automatskom regulacijom rastojanja (Adaptive Cruise Control), sistemom Lane Assist, sistemom za prepoznavanje mrtvog ugla (Blind Spot Detect), podrškom prilikom zastoja u saobraćaju i sistemom prepoznavanja saobraćajnih znakova. To se između ostaloga odnosi i na sistem prepoznavanja umora vozača (Driver Alert). Ovaj sistem prati ponašanje vozača i izdaje upozorenje ako prepozna naznake umora.

netauto.rs