Zanimljivosti

Pčelinjak Mihajlovića podno Kopaonika

 IMG-5aae4cbcab469c89ee3b0179fc34db22-V-1-768x1024
Bratislav Mihajlović, ima pčelinjak ispod Kopaonika u selu Beljak. Pčelinjak postoji već 40 godina. Znanje i rad sa pčelama prenosi se već na treću generaciju u porodici Mihajlović. Na pčelinjaku trenutno ima pedeset pčelinjih društava. Osim proizvodnje meda proizvode  i druge proizvode od meda i sve je potpuno prirodno, propolis, med, matični mleč. U paleti proizvoda imaju i aroniju u medu, suvo voće u medu, pogače za prihranu, potpuno prirodne.
Razgovarali smo sa Bratislav, i saznali dosta toga, što će verovatno pomoći mladim pčelarima. Evo šta nam je rekao Bratislav:

-Košnicu je najbolje otvarati ujutro od 9 do 11 sati i poslepodne od 15 do 17 sati, ističe naš sagovornik i dodaje:

Iskusni pčelari će kazati da pčele najmanje ubadaju ujutro između 9 i 11 sati, te poslepodne između 15 i 17 sati. Naravno, ukoliko su napolju povoljni meteorološku uslovi.  Ne preporučuje se košnicu otvarati u ranim jutarnjim, popodnevnim te predvečernjim satima.

[ads1]

 

Sada kada znamo ove podatke, onda pčelar treba da planira vreme tako da radove u košnici obavlja baš u periodu koji su preporučeni, dok ostalo vreme može iskoristiti za neke druge pčelarske aktivnosti.

Glavna, bagremova paša je prošla, ali to ne znači da su pred nama meseci sa manje posla na pčelinjaku! Jun je takođe bitan mesec, ističe naš sagovornik.

I u narednim mesecima, a naročito u junu, pčelare očekuju značajni poslovi na pčelinjaku, a naročito: vađenje i ceđenje meda; umnožavanje pčelinjih društava; priprema društva za livadsku pašu i druge paše; uzgoj i zamena matica; obezbeđenje vode na pčelinjaku; nega rojeva; borba protiv grabeži; borba protiv varoe; borba protiv štetočina pčela (osice, stršljenovi i dr,); stimulativno prihranjivanje društava i dr.

[ads2]

Porodica Mihajlović, svoje proizvode prodaju na ručnom pragu, i kako smo čuli, zadovoljni su. Bratislav je član Udruženja pčelara Raška. Posećuje zimske škole,gde se mogu čuti novine u pčelarstvu.

-Bez obzira što puno znam, nije na odmem čuti još ponešto, jer čovek se uči dok je živ-ističe nam Bratislav.

Izvor: Domaćinska kuća