Aktuelnosti Višegrad

PAMTI I GOVORI IMENA SVIH CAREVA, KRALjEVA, PATRIJARHE I RUSKE I SRPSKE SVECE

VIŠEGRAD – Skoro nevjerovatno pamćenje ima Dragoljub Stojanović iz Višegrada koji je jedan od najpoznatijih srpskih zdravičara a proglašavan je za najboljeg i na Saboru trubača u Guči.

„ Znam napamet i u svakom trenutku mogu da ih kažem, odrecitujem, više od 300 zdravica koje se koriste u različitim prilikama na svečanostima posebno vjerskog karaktera“, kaže Stojanović.

Pored zdravica Dragoljub zna i imena, prezimena, godine rođenja i smrti tačno osamdeset srpskih svetitelja.

Dragoljub Stojanović

„ Prvi je bio Simenon Mirotočivi, otac Svetog Save a posednji, pojedinačni je Simeon Dajbavski“, objašnjava Stojanović i počinje da govori njihova imena.

Stojanović kaže da je na prestolu bilo 40 rimskih, 86 vizantijskih, 27 ruskih careva i 36 turskih sultana, a spreman je da ih nabroji kao da čita iz neke knjige.

Kaže da je stolovalo ukupno 16 ruskih patrijarha, prvi je bio Jov a sadašnji je Kiril.

Pravu zbrku Stojanović je napravio kad je u Muzeju u Istambulu kustos nabrajao imena turskih sultana a on ga je ispravio jer je pogriješio imena i godine na vlasti njih dvojice.

„ Začudio se kad sam mu „izdeklemovao“ napamet sva imena sultana a posebno mu je bilo interesantno što sam Srbin a poznajem otomansku istoriju“, objašnjava Stojanović.

Zapamtio je Dragoljub i imena 45 srpskih patrijarha.

„ To su Joanikije, Sava Četvrti, Jefrem, Špiridon, Danilo Treći, Savo Četvrti, Danilo Četvrti, Kirilo, Nikon, Teofan, Nikodin Drugi, Arsenije Drugi.

Godine 1557 obnovljena je Pećka patrijaršija i prvi patrijarh je bio Makarije Sokolović a onda iz familije Sokolović slede Antonije, Gerasim, Savatije, Nikonar, Jerotej i Filip, pa onda Jovan, Pajsije, Danilo, Maksim, ArsenijeTreći Čarnojević, Kalnik Prvi, Atanasije, Mojsije, Arsenije Četvrti, Joanikije Treći, Atanasije Drugi, Davrilo Drugi, Gavrilo Treći, Vikentije, Pajsije Drugi, Gavrilo Četvrti, Kirilo Drugi, Vasilije Brkić, Kalnik Drugi.

Godine 1766. ukunuta Pećka patrijaršija a obnovljena 1920.

Od tada su patrijarski bili Dimitrije Popović, Varnava Rosić, Gavrilo Dožić, Vikentije Prodanov, German Đerić , Pavle Stojčinović i sadašnji Irinej Gavrilović“, dodaje Stojanović.

Stojanović priča da ni njemu nije jasno kako može da zapamti toliko imena. Kaže da ponekad „vidi“ u mislima ispisana imena po redoslijedu ili jednostavno jednom ili više pročita i sve to zapamti.

Čuveni zdravičar je rođen u Goraždu a živi u Višegradu. Predsjednik je SKPD „Prosvjeta“ u Novom Goraždu i Pjevačkog društva „Sveti Đorđe“. Ima 69.godina.

R. TASIĆ – visegradskevijesti.com